Ο Γιάννης Μουζάλας αμφισβητεί από το βήμα της βουλής την ιατρική έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Facebook Twitter E-mail Print
Monday, November 13, 2017
Ο Γιάννης Μουζάλας αμφισβητεί από το βήμα της βουλής την ιατρική έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η πρόσφατη έκθεση για την ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, συζητήθηκε στη βουλή.

Διαβάστε το άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών:

Αίσθηση προκαλεί η κίνηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να αμφισβητήσει από το βήμα της Βουλής τα στοιχεία των εκθέσεων των ιατρικών οργανώσεων, και ιδίως την πρόσφατη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που διαπιστώνει σημαντική αύξηση των περιστατικών ψυχικής ασθένειας στους πρόσφυγες στα νησιά.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Σπύρου Λυκούδη πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα ζητήματα που καταγράφει η οργάνωση, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι αρνείται την εγκυρότητα των στοιχείων, καθώς δεν έχει πάρει, μολονότι τα έχει ζητήσει, «τα συνοδευτικά έγγραφα που πρέπει να δίνονται σε οποιαδήποτε ιατρική εργασία. [...] Στην Ιατρική δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν υπάρχουν τα data, τα papers».

Αναγνώρισε βέβαια ότι «υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα» στους πρόσφυγες, τα οποία απέδωσε στον πόλεμο και στους διακινητές, αλλά όχι στις συνθήκες διαμονής και τον εγκλωβισμό τους στα νησιά.

Αν υπάρχει σχεδιασμός γι’ αυτά, ο κ. Μουζάλας δεν τον αποκάλυψε, προτιμώντας τις «αποκαλύψεις» για τις εκθέσεις των οργανώσεων.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον γενικό διευθυντή των ΓΧΣ Ηλία Παυλόπουλο, ο οποίος μας είπε:

«Εχουμε δημοσιεύσει και έχουμε μοιραστεί κατ’ επανάληψη με τα υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής σειρά αναλυτικών αναφορών που στηρίζονται στην ιατρική μας δράση, προκειμένου να ρίξουμε φως στις ανάγκες των ασθενών μας και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Παράλληλα μοιραζόμαστε πλήρη στοιχεία σε τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούμε με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τέλος, είναι σύνηθες για τους ΓΧΣ να πραγματοποιούμε και ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, μία εκ των οποίων αναφέρεται μάλιστα και στην τελευταία μας έκθεση με τίτλο “Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία στη Σάμο και τη Λέσβο”. Είμαστε στη διάθεση όλων όσοι ενδιαφέρονται κάθε φορά για να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Η αλήθεια είναι ότι μετά την τελευταία μας αναφορά και τη συνοδευτική επιστολή στον πρωθυπουργό δεν λάβαμε καμία απάντηση ή αντίδραση από τις επίσημες αρχές».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών >>>