Μεγάλη Αντιφασιστική Πορεία στην Μυτιλήνη ως απάντηση στα γεγονότα της Κυριακής 22 Απρ. 2018

FacebookTwitterE-mailPrint

Μεγάλη Αντιφασιστική Πορεία στην Μυτιλήνη ως απάντηση στα γεγονότα της Κυριακής 22 Απρ. 2018

Keywords

Μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Μαϊου στη Μυτιλήνη. Περίπου 1000 διαδηλωτές έδωσαν την απάντησή τους στις ακροδεξιές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων

Διαβάστε παρακάτω κάποιες αναφορές:

Αντιφασιστική πορεία στη Μυτιλήνη | Παντιέρα | 8 Μαϊου 2018

Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στη Μυτιλήνη, την Τρίτη 8 Μάη, με την συμμέτοχη 1.000 διαδηλωτών. Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 7.00 μμ από την πλατεία Σαπφούς.

Στο κάλεσμα του, ο συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αναφέρει:

Η ξενοφοβική πολιτική της κυβέρνησης, των καθεστωτικών κομμάτων και της Ε.Ε., στρώνει το δρόμο στο φασισμό, σε ότι πιο απάνθρωπο και απεχθές έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία. Το αποτέλεσμα της το ζήσαμε με το πρωτοφανές πογκρόμ κατά των προσφύγων – μεταναστών και αγωνιστών στην πλατεία Σαπφούς, που οργανώθηκε από φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες πριν λίγες μέρες. Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις με πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών βρήκαν πολιτική κάλυψη από το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και από τον βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου. Το σκηνικό έντασης συνεχίστηκε την Πέμπτη στις 3 Μαΐου, κατά πορεία της συγκέντρωσης που διοργάνωσε το Συντονιστικό των φορέων της Λέσβου, στις 7.00 το απόγευμα με την στήριξη του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Την ίδια κινητοποίηση στήριξαν πολιτικά και οργανωτικά οι τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έκαναν διάφορες ομάδες ακροδεξιών – χουλιγκάνων και Χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και εργαζομένους στα ΜΜΕ. Οι ομάδες των ακροδεξιών – φασιστών στην ουσία είχαν αναλάβει να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των φορέων που βρίσκονταν μπροστά στις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν έκαναν τίποτα για τις αποτρέψουν. Επίσης δεν έκαναν τίποτα για να απομονώσουν αυτές τις φασιστικές συμμορίες από την συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς αλλά και την πορεία που ακολούθησε.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ανοχή που δείχνει στις δράση των φασιστικών συμμοριών και στην διάδοση των φασιστικών ιδεών. Η επιλογή αυτή δεν είναι άσχετη με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Αποτελεί την συνέχεια στο θεσμικό ρατσισμό που εκφράζει το κράτος απέναντι στους πρόσφυγες, με τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα, με τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ. Αποτελεί συνέχεια στους αντιαπεργιακούς νόμους και στην πολιτική υπέρ της εργοδοσίας και των απολύσεων, στην άγρια καταστολή σε όποιο κίνημα πάει να αρθρώσει το ανάστημά του απέναντι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κίνημα των πλειστηριασμών. Όσο περισσότερο η κυβερνητική πολιτική ενσωματώνει την ακροδεξιά ατζέντα τόσο περισσότερο αθωώνει τις φασιστικές αντιλήψεις και τις κάνει να φαίνονται λιγότερο ακραίες.

Οι φασιστικές συμμορίες στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα πρέπει να πάρουν άμεση και δυναμική απάντηση από το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Να ξεβρομίσουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας από τους φασίστες και το δολοφονικό τους δηλητήριο. Η επίθεση σε οποιονδήποτε χώρο, πολιτική συλλογικότητα, πόσο μάλλον η επίθεση σε όποιον μετανάστη ή αγωνιστή, είναι επίθεση εναντίον όλων μας.

Για αυτό καλούμε να στηριχτεί μαζικά και δυναμικά, την Τρίτη 8/5, στις 7 μ.μ., η συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς και η διαδήλωση στη Μυτιλήνη για να δοθεί το μήνυμα ότι οι ναζί δολοφόνοι δεν χωράνε σε καμία γειτονιά.

Ηχηρή και δημοκρατική απάντηση στο φασισμό | Εφημερίδα των Συντακτών | 8 Μαϊου 2018

Μία ακόμη ηχηρή και δημοκρατική απάντηση έδωσε ο λαός της Λέσβου στα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα της πλατείας Σαπφούς και την εμφάνιση των ακροδεξιών ομάδων στους δρόμους της πόλης.

Αυτή τη φορά η πλατεία Σαπφούς γέμισε από χαμόγελα και πρόσωπα αποφασισμένα που με τα παιδιά τους αγκαλιά έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις φασιστικές πρακτικές των σκοτεινών κύκλων.

Μήνυμα αντίστασης από την πορεία στη Μυτιλήνη | Εφημερίδα των Συντακτών | 8 Μαϊου 2018

Νέοι άνθρωποι, φοιτητές, πρόσφυγες, εργαζόμενοι, οικογένειες ολόκληρες με τα παιδιά στην αγκαλιά ή και σε καρότσια ακόμα, συλλογικότητες, πολιτικοί φορείς και οργανώσεις της αριστεράς, συγκεντρώθηκαν, τραγούδησαν και πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η χορωδία «Cantalaloun».

Πάνω από 500 άνθρωποι στο σύνολο «για να προστατεύσουμε τις πλατείες και τους δρόμους μας από τους φασίστες», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά και αφού διέσχισαν την οδό Ερμού στο κέντρο της αγοράς, κινήθηκαν σε γειτονιές και επέστρεψαν στη πλατεία ειρηνικά, φωνάζοντας το σύνθημα «Λέσβος γη, Αντιφασιστική».