Επαναπροωθήσεις προσφύγων: Ένα διαρκές ανθρωπιστικό έγκλημα

FacebookTwitterE-mailPrint

Επαναπροωθήσεις προσφύγων: Ένα διαρκές ανθρωπιστικό έγκλημα

View Original

Συντάκτης: Θ.Αντωνόπουλος | LIFO | 6 Ιουνίου 2021

Επαναπροωθήσεις προσφύγων: Ένα διαρκές ανθρωπιστικό έγκλημα

Το φαινόμενο των βίαιων επαναπροωθήσεων και των παράνομων απελάσεων δεν είναι καινούργιο, όμως οι πιο πρόσφατες καταγγελίες αποκαλύπτουν την έξαρση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα.

Ένα διαρκές ανθρωπιστικό έγκλημα κατά παράβαση όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου εκτυλίσσεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, όπως και άλλων χωρών της ευρωπαϊκής μεθορίου. Ένα έγκλημα που κουρελιάζει κάθε χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που στοιχίζει μέχρι και ανθρώπινες ζωές, που ουδείς δράστης ή ηθικός αυτουργός παραδέχεται, παρότι πλήθος μαρτυρίες και στοιχεία το επιβεβαιώνουν, και που ελάχιστα θύματα ρισκάρουν να καταγγείλουν επώνυμα.  

Ο λόγος για τις βίαιες επαναπροωθήσεις (pushbacks), τις παρεμποδίσεις και τις παράνομες απελάσεις, μια απαράδεκτη, «γκανγκστερική» πρακτική, που με περισσότερη ή λιγότερη ένταση ακολουθείται διαχρονικά από τις Αρχές πολλά χρόνια τώρα, αλλά που από πέρσι τον Μάρτιο ειδικά είναι κατά γενική ομολογία πιο επιθετική, σχεδόν επίσημη πολιτική δηλαδή, δίχως να κρατά πια ούτε τα προσχήματα.

 Διαβάστε περισσότερα >>>