Επίσκεψη του υπουργού Γ. Μουζάλα στο κέντρο της Μόριας | Στάση εργαζομένων στο κέντρο | Αντιδράσεις του δημάρχου Λέσβου

FacebookTwitterE-mailPrint

Επίσκεψη του υπουργού Γ. Μουζάλα στο κέντρο της Μόριας | Στάση εργαζομένων στο κέντρο | Αντιδράσεις του δημάρχου Λέσβου

View Original

Επίσκεψη- αστραπή που δεν προανήγγειλε πραγματοποίησε χτες στο Κέντρο της Μόριας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύοντα υπουργό Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαλεντίν Ράντεφ, στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βουλγαρία , για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το μεταναστευτικό ζήτημα συζητήθηκε και προχτές σε συνάντηση των κ.κ. Ράντεφ και Μουζάλα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα, προκειμένου ο βούλγαρος Υπουργός στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, να έχει μια πλήρη εικόνα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Ο κ. Ράντεφ μετά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης τόνισε «ικανοποιημένος για τα όσα είδε και τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα».

«Σκοπός της επίσκεψής μας στη Μόρια είναι να έχουμε εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα , πως τα διαχειρίζεται και πως μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε , τόνισε από τη Μυτιλήνη ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών.  Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας θα ενημερώσουμε την Ευρώπη για το τι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε ο κανονισμός του Δουβλίνου να διαμορφωθεί με ένα δίκαιο τρόπο. Μια από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως χώρα που προεδρεύει της ΕΕ είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε ο κ. Ράντεφ τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία τα άτομα που δε έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ»  .

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «επιδιώξαμε ο κ. Ράντεφ να αποκτήσει μια καλή γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, δείξαμε τις βελτιώσεις που γίνονται στο κάμπ όμως υποδείξαμε και ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και χρειαζόμαστε βοήθεια». Επίσης τόνισε ότι «ο κ. Ράντεφ επί της προεδρίας του θα  καταφέρει σημαντικά πράγματα για τη μετανάστευση. Επανέλαβε στον βούλγαρο Υπουργό το αίτημα τις μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. «Ξέρουμε ότι δεν είναι υπόθεση που μπορεί να λύσει μόνος του, αλλά θα έχουμε μια σημαντική φωνή βοήθειας σαν τη δική του στην Ε.Ε.».

Αστυνόμευση Μόριας και Παναγιούδας

Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία από την επιτροπή κατοίκων των χωριών Μόριας και Παναγιούδας που γειτνιάζουν με το κέντρο υποδοχής και τον περίμεναν έξω από το κέντρο και του  κατέθεσαν για ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης έθεσε στον υπουργό «τα λύματα 5.000 χιλιάδων ανθρώπων που τρέχουν στο παρακείμενο ποτάμι, την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, καθώς οι πρόσφυγες αναζητούν τροφή αλλά και τρόπους θέρμανσης στα γύρω σπίτια και στα κτήματα», αλλά και το ζήτημα των αποζημιώσεων από ζημιές στις περιουσίες τους ύψους 121.000 ευρώ για το διάστημα του 2016 μέχρι και τον Μάρτη του ’17. Για τα λύματα ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο η μελέτη που είναι έτοιμη , ενώ δεσμεύτηκε σε μια επόμενή του επίσκεψη να γίνει αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα και την αντιμετώπιση των γύρω από το κάμπ περιοχών. Επίσης ο υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής διαβεβαίωσε ότι από σήμερα και επί 24ωρου βάσεως θα υπάρχει αστυνόμευση από τη Μόρια μέχρι την Παναγιούδα ».

Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιήσουν οι 150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το Νοέμβριο στο κέντρο της Μόριας και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Για το θέμα αυτό ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν το επόμενο 10ήμερο. «Καλούμε όλους τους φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους εργαζόμενους να σταθούμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία όχι μόνο δεν εξαλείφουν την ανεργία, αλλά την συντηρούν και την διογκώνουν. Οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα αποτελούν στην πραγματικότητα συνθήκες γαλέρας, με μισθούς ψίχουλα και εντατικοποίηση της εργασίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο.

 

«Σαν κλέφτης» έρχεται στη Λέσβο!

Για ακόμα μια φορά, όπως τελευταία συνηθίζει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Λέσβο χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα στο Δήμο Λέσβου. Το γεγονός έκανε έξαλλο τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό που ανέφερε «ότι ενώ τα προβλήματα στο Κ.Υ.Τ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. Υπουργός έρχεται «σαν κλέφτης» στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους Δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια ο κ. Υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος. Η ευκολία, όμως, με την οποία μετατοπίζει την αποκλειστική δική του ευθύνη, στους Δημάρχους των νησιών, δεν πρόκειται να αναιρέσει τη λαϊκή βούληση όπως αυτή έχει μαζικά εκφραστεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου.»

Για τον κ. Γαληνό, ο κ. Υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο Κ.Υ.Τ Μόριας. «Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. Υπουργού,  δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί» καταλήγει.

Πηγή: Emprosnet.gr >>>