Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας

Facebook Twitter E-mail Print
Wednesday, January 10, 2018
Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας

Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε εκδήλωση της Υπηρεσίας Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, μετακινήθηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη 21.726 πρόσφυγες που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά πληρούσαν τα κριτήρια μετεγκατάστασης, καθώς προέρχονταν από χώρες με υψηλό προσφυγικό προφίλ, κυρίως τη Συρία και, μέχρι τον Απρίλιο του 2016, το Ιράκ.

Από αυτούς, οι 6.982 ήταν άντρες, οι 4.925 γυναίκες και οι 9.819 παιδιά.

Το επόμενο διάστημα θα μετακινηθούν άλλοι 281 πρόσφυγες που έχουν ήδη εγκριθεί, οι τελευταίοι του προγράμματος.

Οι χώρες υποδοχής ήταν η Γερμανία (5.376), η Γαλλία (4.399), η Ολλανδία (1.748), η Σουηδία (1.658), η Φινλανδία (1.202), η Πορτογαλία (1.193) και η Ισπανία (1.126).

«Ζητήσαμε επανειλημμένα από την Ε.Ε. να χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και σε άλλες κατηγορίες προσφύγων, όπως οι Αφγανοί. Ζητάμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ασυνόδευτοι ανήλικοι, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Δεν εισακουστήκαμε, θα επιμείνουμε» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Τη θέση της Υπατης Αρμοστείας υπέρ της συνέχισης του προγράμματος με έμφαση σε ομάδες όπως οι Αφγανοί και οι ευάλωτοι πρόσφυγες υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών >>>