Το διεθνές βραβείο Αλεξάντερ Λάνγκερ απονεμήθηκε στην «Αγκαλιά», για την ανθρωπιστική βοήθεια στους προσφύγες

FacebookTwitterE-mailPrint

Το διεθνές βραβείο Αλεξάντερ Λάνγκερ απονεμήθηκε στην «Αγκαλιά», για την ανθρωπιστική βοήθεια στους προσφύγες

View Original

Το διεθνές βραβείο «Αλεξάντερ Λάνγκερ» απονεμήθηκε στη μη κυβερνητική οργάνωση της Λέσβου Αγκαλιά, για την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Επίσης βραβεύθηκε η Ιταλική Ένωση για τις Νομικές Μελέτες για την Μετανάστευση, ή Asgi.

Η τελετή βράβευσης έγινε χθες στην Βουλή της Ρώμης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού βουλευτών, της αντιπροέδρου του σώματος, Μαρίνα Σερένι, και εκτεταμένη προβολή από τον ιταλικό Τύπο.

Το βραβείο «Αλεξάντερ Λάνγκερ» έχει σκοπό να παρουσιάζει και να ενθαρρύνει την προσφορά όσων επιδίδονται σε κοινωνική δράση, κάνουν θαρραλέες επιλογές, και με ελεύθερη σκέψη ακολουθούν νέες οδούς και φωτίζουν σημαντικές όψεις της πραγματικότητας.

Το βραβείο είναι αφιερωμένο στον δημοσιογράφο, πανεπιστημιακό και πολιτικό των οικολόγων Αλεξάντερ Λάνγκερ, ο οποίος καταγόταν από την γερμανόφωνη περιοχή Άνω Αδίγη της Ιταλίας, στα σύνορα με την Αυστρία. Εργάσθηκε υπέρ της προσέγγισης των λαών και των πολιτισμών, ενάντια στις εξάρσεις του εθνικισμού και ευνόησε με σειρά πρωτοβουλιών των διάλογο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Αγκαλιάς, κι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της, ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς, τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, όπως και το 2016, όταν βραβευθήκαμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Για μας είναι μια ακόμη ευκαιρία να διατρανώσουμε τα όσα πρεσβεύουμε εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ώστε να μπορέσει να ακουστεί η φωνή μας». 

«Εκπροσωπούμε έναν χώρο αδέσμευτο, και συχνά με κριτική προσέγγιση προς κάποιες πολιτικές, και δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί το ότι νιώθουμε μια όλο και ευρύτερη αλληλεγγύη για το έργο μας και στην Ευρώπη. Το βραβείο που μας απονεμήθηκε, άλλωστε, και το πρόσωπο στο οποίο είναι αφιερωμένο, μιλούν για μηδενική ανοχή σε όσα δίνουν στους λίγους πολλά και στους πολλούς τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Εργάς.

Από την πλευρά της η Έφη Λατσούδη της Αλληλεγγύης- ΠΙΚΠΑ Λέσβου, που συνεργάζεται στενά με την Αγκαλιά, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι βραβεύθηκε μια οργάνωση που ξεκίνησε τν δράση της στο νησί από το 2007, πέρα από τις κάμερες και την μεγάλη κρίση. Μια οργάνωση η οποία, όπως έκανε και η Αλληλεγγύη- ΠΙΚΠΑ Λέσβου, αποτέλεσε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κοινωνία και το προσφυγικό θέμα. Με άνοιγμα προς τους κατοίκους, και δραστηριοποίησή τους στην αλληλέγγυα στάση και δράση προς τους πρόσφυγες».

 «Θεωρούμε ότι με την Ιταλία μοιραζόμαστε πάρα πολλά στην διαχείριση του προσφυγικού και στην αντιμετώπιση μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι σαφές λοιπόν ότι η βράβευση αυτή στην Ρώμη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία», συμπλήρωσε η κ. Λατσούδη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Από το: emprosnet