Μόρια: η κόλαση ευάλωτων και μη

FacebookTwitterE-mailPrint

Μόρια: η κόλαση ευάλωτων και μη

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης | efsyn.gr | 10 Ιανουαρίου 2019

Κέντρο Υποδοχής προσφύγων στην Μόρια

Τουλάχιστον έναν μήνα μετά την παραίτηση του διορισμένου γιατρού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, τον Νοέμβριο, δεν λειτουργούσε η διαδικασία εντοπισμού ευάλωτων, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο υγείας πρόσφυγες που δικαιούνται να μεταφερθούν μέσα σε 25 ημέρες στην ενδοχώρα, σε καλύτερες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε περίθαλψη.

Η έκθεση της βρετανικής οργάνωσης Oxfam «Ευάλωτοι και εγκαταλειμμένοι» που δημοσιοποιήθηκε χθες καταγράφει τις απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι πρόσφυγες στη Μόρια, με ευθύνη τόσο των κρατών της Ε.Ε., που αρνούνται να συμμετάσχουν στη φιλοξενία προσφύγων, όπως επισημαίνει η οργάνωση, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πληθυσμός του ΚΥΤ είναι διπλάσιος από τη χωρητικότητά του μετά τη μείωση των φιλοξενουμένων σε κάτω από 5.000, ενώ άλλοι 2.000 ζουν στον ελαιώνα γύρω από το ΚΥΤ, αντιμετωπίζοντας σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η οργάνωση αναφέρεται σε σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού εκπαιδευμένου να εντοπίζει τους ευάλωτους, με μόνο έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέσιμο για αρκετές εκατοντάδες νεοεισερχόμενους τον μήνα, χωρίς ειδικευμένο προσωπικό για τον εντοπισμό θυμάτων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας και χωρίς πρόσβαση σε διερμηνείς. Διαβάστε περισσότερα>>>