Για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων της Ηλιαχτίδας

FacebookTwitterE-mailPrint

Για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων της Ηλιαχτίδας

Keywords

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι η οργάνωση 'Ηλιαχτίδα' αδυνατεί να καταβάλει πληρωμές στους εργαζομένους της. Διαβάστε παρακάτω αναφορε΄ς στο θέμα:

Η Γενική Συνέλευση των εταίρων της Ηλιακτίδας διευκρινίζει τα ακόλουθα. | Εμπρός | 23 Μαρ. 2018

Απίστευτη γραφειοκρατία από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω ΕΣΠΑ, το «χαρτοφυλάκιο» της Ύπατης Αρμοστείας για τη λειτουργία των προγραμμάτων φιλοξενίας έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους, στη Λέσβο πάνω από 150, ενώ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη των ξενώνων. Εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ το γεγονός κατήγγειλε και το Εργατικό Κέντρο, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα»- η οποία έχει και το μεγαλύτερο προσωπικό, αλλά και περίπου εννέα ξενώνες φιλοξενίας με 170 προσφυγόπουλα που λειτουργεί στη Λέσβο και κινδυνεύουν.

Η πρόεδρος της «Ηλιακτίδα», Βασιλική Ανδρεαδέλλη εξήγησε στην εφημερίδα μας ότι η «Ηλιακτίδα» είναι κοινωνική επιχείρηση: «Η διοίκηση της οργάνωσης είναι η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων και οι εργαζόμενοι είναι εταίροι». Στο πλαίσιο αυτό και με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους απλήρωτους εργαζόμενους, και τον κίνδυνο έλλειψης τροφοδοσίας, αλλά και πληρωμής των ενοικίων, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση που θα εξηγεί το τι έχει συμβεί. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, αυτό που «φταίει» είναι το γεγονός ότι άλλαξε «χέρια» η χρηματοδότηση των οργανώσεων που λειτουργούν τους ξενώνες (και αυτό αφορά 11 φορείς σε όλη την Ελλάδα: Praksis, Γιατροί του Κόσμου, Μετάδραση, χωριά SOS κ. ά.). Από την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες που ήταν υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση, αλλά είχε τόσο την εμπειρία, όσο και τη σχετική ευελιξία, η χρηματοδότηση δίνεται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ (με τα γνωστά του γραφειοκρατικά ζητήματα) από το υπουργείο Οικονομίας και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Η αλλαγή σκυτάλης έγινε τον περασμένο Αύγουστο και τότε ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Εμπρός >>>

Προκλητική απάντηση από τη Διοίκηση στους απλήρωτους εργαζομένους της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ | lesvosnews.net | 22 Μαρ. 2018

Εμείς οι εργαζόμενοι στους Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ  λέμε ότι δεν  πάει άλλο! Δουλεύουμε με το πιο ευαίσθητο κομμάτι του προσφυγικού κατανοώντας και τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα προσφέρουμε καθημερινά 24ωρη φροντίδα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας και καλύπτοντας βασικές και πάγιες ανάγκες κάτω από δύσκολες συνθήκες. Από τον Αύγουστο του 2017 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς καθυστερήσεις μισθών ενώ πλέον διανύουμε τον 4ο μήνα χωρίς να μας έχει καταβληθεί μηνιαία μισθοδοσία. Πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Από τον Ιανουάριο του 2018 ήμασταν χωρίς συμβάσεις εργασίας. Έπειτα από δική μας πίεση πρόσφατα υπογράψαμε μηνιαίες συμβάσεις , γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα. Η Διοίκηση στα προβλήματά μας απάντησε: όποιος μπορεί συνεχίζει. Τέλος κατηγορηθήκαμε ότι υποκινήσαμε διαμαρτυρίες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων των Δομών μας.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας.
  • Ομαλοποίηση της μισθοδοσίας.
  • Συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας που να καλύπτουν τις ανάγκες του έργου.
  • Επιπρόσθετη υγειονομική κάλυψη λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας μας.

Καλούμε  κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 30/03/2018  και ώρα 18:30 μ.μ. στην αίθουσα του  Εργατικού Κέντρου, Δαβάκη και Βαλαωρίτου γωνία, ώστε να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε από δω και πέρα.

 Εργαζομένοι στις Δομές Φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων

Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ

 

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου: Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στους Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ.

Οι εργαζόμενοι στην Ηλιαχτίδα στους ξενώνες ανηλίκων διανύουν σήμερα τον 4ο μήνα απληρωσιάς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι και οι οικογένειες τους σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Στο πρόβλημα αυτό, έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι αφού οι ανανεώσεις στις συμβάσεις είναι διάρκειας 1 μήνα. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά επιτυγχάνεται έμμεσος εκβιασμός αφού επικρατεί η λογική “μην μιλάς, μην διεκδικείς..” έτσι ώστε να έχεις και τον άλλο μήνα δουλειά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος φόβου και αβεβαιότητας στους εργαζομένους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της Ηλιαχτίδας, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να απαιτήσουν την άμεση ικανοποίηση τους.
Απαιτούμε – Διεκδικούμε :
·        Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
·        Την έγκαιρη καταβολή του μισθού στο τέλος του μήνα
·        Την υπογραφή σύμβαση εργασίας στην οποία θα υπολογίζονται κανονικά τα βραδινά και οι βάρδιες.
·        Να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Δελτίο Τύπου 23-3-2018 | Ηλιαχτίδα 

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα / ανακοίνωση σε τοπικές ιστοσελίδες της Λέσβου, σχετικά με τα εργασιακά θέματα που αφορούν τους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων της Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, η Γενική Συνέλευση των εταίρων της Ηλιακτίδας διευκρινίζει τα ακόλουθα.

1. Η Ηλιακτίδα δεν είναι μία ιδιόκτητη επιχείρηση, αλλά διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των εταίρων η οποία αποτελείται από μεγάλο αριθμό των εργαζομένων και εθελοντών της. Από το 5μελές Δ.Σ. μάλιστα, δύο άτομα τα οποία εργάζονται στο πρόγραμμα της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος του συγκεκριμένου προγράμματος, υφίστανται απαραίτητα την καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους.

2. Οι όποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές που αφορούν το έργο του οργανισμού για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο οφείλονται στις καθυστερήσεις στις σχετικές ροές της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις οποίες κρατούνται συνεχώς ενήμεροι οι εργαζόμενοι ενώ επιπλέον η Ηλιακτίδα συνεχώς απευθύνεται στο Υπουργείο για την επίσπευση των σχετικών πληρωμών.

3. Η μετάβαση στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο αντιμετώπισε αριθμό καθυστερήσεων και προβλημάτων τόσο με τα πληροφοριακά συστήματα όσο και με τα συστήματα πληρωμών και στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση καθυστερήσεων πληρωμών βρίσκονται σχεδόν το σύνολο των φορέων που υλοποιούν αντίστοιχες δράσεις  λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα.

4. Σημειώνουμε, πως για όσο διάστημα από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 οι δομές χρηματοδοτούνταν από εναλλακτικούς χρηματοδότες και οι χρηματορροές ήταν τακτικές, ποτέ, δεν υπήρξε καθυστέρηση σε οποιαδήποτε πληρωμή. Αντίστοιχα όσα έργα της Ηλιακτίδας πληρώνονται τακτικά από τους χρηματοδότες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από πλευράς Ηλιακτίδας.

5. Η σχετική πρόσκληση του υπουργείου για την υλοποίηση του έργου για το 2018 δημοσιεύτηκε 11/12/2017 και η Ηλιακτίδα κατέθεσε την πρότασή της το συντομότερο  δυνατόν εντός του Ιανουαρίου 2018. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί σύμβαση ούτε με την Ηλιακτίδα ούτε και με οποιονδήποτε άλλο φορέα λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να υπογραφούν πιο μακρόχρονες συμβάσεις με τους εργαζόμενους, μιας και τυπικά δεν υπάρχει υπογεγραμμένο έργο αυτή τη στιγμή.

6. Την ανησυχία των εργαζομένων συμμερίζεται πλήρως η διοίκηση της Ηλιακτίδας και για αυτόν το λόγο πιέζει συνεχώς σε όλα τα επίπεδα (Διαχειριστική Αρχή, πολιτική ηγεσία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – που είναι ο κύριος χρηματοδότης των δράσεων) για την άμεση υπογραφή σύμβασης, την καταβολή των σχετικών δόσεων και συνεπώς την υλοποίηση των σχετικών πληρωμών προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές κλπ. που υποστηρίζουν το έργο. Σε αυτή την προσπάθεια η Ηλιακτίδα βρίσκεται σε στενό συντονισμό και με τις υπόλοιπες οργανώσεις που υλοποιούν αντίστοιχα έργα και βρίσκονται στην ίδια δραματική κατάσταση.

7. Η Ηλιακτίδα, από την φύση της, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα χρήματα κατ’ επιλογή της. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας ο οποίος διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις / επιδοτήσεις εθνικών ή διεθνών οργανισμών. Το δίλημμα της Γενικής Συνέλευσης τον Αύγουστο του 2017, ήταν να συνεχίσει με τα όποια προβλήματα στις ροές χρηματοδότησης προκύψουν, ή απλά να κλείσει τους ξενώνες ανηλίκων που διαχειρίζεται, στερώντας τον τόπο μας από 155 θέσεις εργασίας, και τα παιδιά από την απαραίτητη φιλοξενία και προστασία; Η απάντηση του «όποιος αντέχει», δεν είναι ανταγωνιστική ή εριστική αλλά ανταποκρίνεται στην δυστυχώς σκληρή πραγματικότητα, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και να προγραμματίζουν τη ζωή τους. Η Ηλιακτίδα βρίσκεται σε έναν μονόδρομο και σε μία κατάσταση στην οποία οι δυνατότητες αντίδρασης, είναι πολύ περιορισμένες.

8. Οι μηνιαίες παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων αποτελούν το αποτέλεσμα της ως και σήμερα μη αξιολόγησης και έγκρισης της πρότασης της Ηλιακτίδας για το 2018. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ηλιακτίδα αποφάσισε να αναλάβει ένα τεράστιο ρίσκο συνεχίζοντας την λειτουργία των δομών φιλοξενίας ανηλίκων μετά το τέλος του 2017, με μία προφορική μόνο διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι θα εγκριθούν οι προτάσεις. Αυτή την στιγμή, χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με τον χρηματοδότη του προγράμματος, δεν υπάρχει δυνατότητα υπογραφής
ετήσιων συμβάσεων.

9. Η Ηλιακτίδα φροντίζει πάντα να λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων της, προσφέροντας τις υψηλότερες αποδοχές που επιτρέπει ο κάθε χρηματοδότης, όπως επίσης ποτέ δεν εχει αρνηθεί την ανανέωση σύμβασης ασθενούς ή εγγύου συναδέλφου ακόμα και όταν είχε το νόμιμο δικαίωμα. Παρά το ύφος της συγκεκριμένης ανάρτησης, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του προγράμματος ανηλίκων κατανοεί την παρούσα κατάσταση.

10. Παρά όλων των προαναφερθέντων, η Ηλιακτίδα έχει καταφέρει να πληρώσει πάνω από το 80% των αποδοχών των εργαζομένων της για το 2017, και συνεχίζει να πληρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων ως και σήμερα, έχοντας εισπράξει χρηματοδότηση για το έργο ως και τον Νοέμβριο (εκ της οποίας το 50% μόλις πριν 10 ημέρες).

Η Γενική Συνέλευση εταίρων ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ