Tell Greek Prime Minister to move the asylum seekers to the mainland

FacebookTwitterE-mailPrint

Tell Greek Prime Minister to move the asylum seekers to the mainland

View Original

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ:

Πείτε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα όπου θα μπορούν να δεχτούν καταλληλότερη φροντίδα και να έχουν πρόσβαση σε καλύτερα καταλύματα και υπηρεσίες.

Οι άνθρωποι αυτοί, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, ξέφυγαν από χώρες πληγείσες από τον πόλεμο, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους. Κάποιοι από αυτούς έχασαν τους αγαπημένους τους. Το μόνο που ήθελαν ήταν ένα νέο σπίτι και ένα ασφαλές μέλλον. Τώρα όμως έχουν παγιδευτεί στα ελληνικά νησιά, σε επισφαλείς συνθήκες. Το χειρότερο είναι πως πολλοί αναγκάζονται να κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές και τώρα είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή χωρίς να είναι ασφαλείς.

Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν τα πράγματα χειροτερεύσουν.

Η Ελλάδα πρέπει να φέρει του πρόσφυγες στην ασφάλεια της ηπειρωτικής χώρας.

Πείτε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα όπου θα μπορούν να δεχτούν καταλληλότερη φροντίδα και να έχουν πρόσβαση σε καλύτερα καταλύματα και υπηρεσίες.

Tweet: «Οι πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στο κρύο στα ελληνικά νησιά πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλείς συνθήκες @PrimeMinisterGR. #OpenTheIslands»

Τα tweets σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όταν ενώνουμε τις φωνές μας, οι έχοντες την εξουσία τις ακούνε.

Οι οικογένειες προσφύγων στην Ελλάδα χρειάζονται προστασία

Ο Σαλέμ* (44 ετών) και η γυναίκα του, Λεϊλά,* (42 ετών) έρχονται από τη Δαμασκό της Συρίας, όπου ο Σάλεμ ήταν τσαγκάρης και είχε το δικό του μικρό εργοστάσιο. Δραπέτευσαν από τη Συρία το 2012 με τα τρία τους παιδιά, όταν η γειτονιά τους ισοπεδώθηκε από βόμβες. Πέρυσι το Δεκέμβριο έφτασαν στη Χίο εν μέσω κακοκαιρίας, σε μια βάρκα που έμπαζε νερά, μαζί με άλλους 70 ανθρώπους. Τα παιδιά είχαν φοβηθεί πολύ κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού.

Όταν τους συναντήσαμε στα τέλη του Ιανουαρίου έμεναν σε μια σκηνή χρησιμοποιώντας κουβέρτες για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Η Λεϊλά φοβάται πως έχει καρκίνο του μαστού και ο Σαλέμ ανησυχεί πολύ για αυτήν. Χαίρονται μεν που βρίσκονται μακριά από τις φρίκες του πολέμου στη Συρία, φοβούνται όμως για το μέλλον τους. Θέλουν απλά να είναι υγιείς και ασφαλείς και ελπίζουν πως τα παιδιά τους θα μπορέσουν σύντομα να πάνε σχολείο.

Ο Αχμέντ* (20 ετών) θέλει απλώς να συνεχίσει τη ζωή του

Ο Αχμέντ διέφυγε από τον πόλεμο στην Υεμένη και μένει σε έναν καταυλισμό προσφύγων από πέρυσι τον Ιούνιο.

Ο Αχμέντ σπούδαζε μηχανολόγος μηχανικός πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Υεμένη που βρισκόταν σε πόλεμο. Έφτασε στη Χίο, πέρυσι τον Ιούνιο, μαζί με άλλους 40 ανθρώπους, διασχίζοντας τη θάλασσα μέσα με μια λέμβο. Έχασε τον αδελφό του που ταξίδευε μόνος, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόλεμο.

Όταν τον συναντήσαμε στα τέλη του Ιανουαρίου, ο Αχμέντ έμενε σε μία σκηνή με άλλα έξι άτομα. Το μόνο που θέλει είναι να ζει σε ένα μέρος όπου θα μπορεί να ονειρευτεί ξανά.

«Αφήστε με να συνεχίσω τις σπουδές μου και να γίνω ένας καλός άνθρωπος»

— Αχμέντ

Από το Αφγανιστάν στην Τουρκία, μετά στο Ιράν και τώρα στην Ελλάδα

Όταν συναντήσαμε τον Μαλίκ* (30 ετών) και τη γυναίκα του Ντιμπά* (20 ετών) έμεναν στον καταυλισμό προσφύγων ΒΙΑΛ, στη Χίο για ένα μήνα σχεδόν. Το ζευγάρι έφυγε από το Αφγανιστάν το 2015 κι έχει δύο μικρά παιδιά, δύο και τριών ετών. Καθώς ταξίδευαν μέσα από την Τουρκία και το Ιράν ένιωθαν μεγάλη ανασφάλεια και το συναίσθημα αυτό παραμένει και στον καταυλισμό.

Η Ντιμπά λέει πως δεν νιώθει ασφαλής όταν πηγαίνει μόνη της στα ντους. Εύχονται να μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία και να συναντήσουν την οικογένειά τους, πάνω απ’ όλα όμως θέλουν να ζήσουν σε μια ασφαλή χώρα, όπου τα παιδιά τους θα μπορούν να πάνε σχολείο.

*Τα ονόματα αυτά δεν είναι τα πραγματικά.