Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Σάμο με μια Μουσική Παιδική Παράσταση

FacebookTwitterE-mailPrint

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Σάμο με μια Μουσική Παιδική Παράσταση

View Original

UNHCR/Despoina Anagnostou

Βαθύ, Σάμος – H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), σε συνεργασία με τον κύριο Τάσο Ιωαννίδη, τη Samart, το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου και εθελοντές, διοργάνωσε στις 18 Ιουνίου μια γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά και στο αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Αυτή τη μέρα, ο κόσμος τιμά τη δύναμη, το θάρρος και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί μια σημαντική στιγμή για το κοινό, να δείξει την συμπαράστασή του στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν, αλλά και να ευχαριστήσει τις κοινότητες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δέχονται πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές μέρος και καλωσορίζοντάς τους στις κοινωνίες τους.

Παιδιά αιτούντων άσυλο που παρακολουθούν μαθήματα στο άτυπο σχολείο της Praksis, οικογένειες που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της ΑΡΣΙΣ στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ντόπιοι που μας τίμησαν με την παρουσία τους είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική παιδική παράσταση «Λάχανα και Χάχανα – Τραγουδώ και Μαθαίνω» και άλλες πολλές εκπλήξεις. Ο γνωστός τραγουδοποιός κ. Τάσος Ιωαννίδης, το παιδικό τμήμα της χορωδίας Samart και μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου απογείωσαν τη διάθεση μετατρέποντας τη βραδιά σε ένα όμορφο μουσικό – εκπαιδευτικό ταξίδι.

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό. Η εκπαίδευση δεν βοηθάει μόνο τα παιδιά να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους αλλά και να μαθαίνουν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διαφορετικούς πολιτισμούς και το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε η Σοφία Τεκίδου, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στη Σάμο, απευθυνόμενη στο κοινό της παράστασης. Με τη σειρά του ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε στη δήλωση του: «Στη βάση είμαστε όλοι άνθρωποι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό και η ζωή μας είναι η έκφραση του θείου εντός μας σε μια φυσική μορφή. Η πολιτισμική μας διαφορετικότητα είναι ένα στολίδι αυτής της φυσικής έκφρασης που θα πρέπει να το διατηρήσουμε και να το χαρούμε».

Η Υ.Α θα ήθελε να ευχαριστήσει την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, τον κ. Τάσο Ιωαννίδη, τον κ. Γιώργο Κουμαραδιό και το παιδικό τμήμα της χορωδίας Samart, τους μαθητές και τους καθηγητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, τους Samos Volunteers, την Praksis, και όλους τους εθελοντές για την πολύτιμη συμβολή τους, καθώς και την τοπική κοινωνία που στάθηκε μαζί με τους Πρόσφυγες.