Μια «όαση» για την αποσυμπίεση του ΚΥΤ Μόριας

FacebookTwitterE-mailPrint

Μια «όαση» για την αποσυμπίεση του ΚΥΤ Μόριας

View Original

Το μίνιμουμ, αλλά βασικό πακέτο ενσωμάτωσης για παιδική προστασία, και μόρφωση επιχειρεί να παράσχει το νεόδμητο «Κέντρου Υποστήριξης Παιδιών και Οικογενειών TAPUAT» της UNICEF που βρίσκεται στη διασταύρωση της Λάρσου, λειτουργεί εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά εγκαινιάστηκε χτες το πρωί. Ο χώρος διαμορφώθηκε και θα λειτουργεί με ευθύνη της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» και της οργάνωσης «Better Days». Την ίδια ώρα που η νέα δομή θα ανακουφίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους από το άγχος και την ένταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, θα αποσυμπιέζει και το ίδιο το Κέντρο.

«Μην ανησυχείτε, μετά το Πάσχα θα έρθουν και ντόπιες οικογένειες», είπε η Β. Ανδρεαδέλλη (δεξιά) στην αντιπεριφερειάρχη, Κ. Πρωτογεράκη (αριστερά), στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου κέντρου υπό την αιγίδα της Unicef

Ο Λούτσιο Μελάντρι, διευθυντής της Unicef στην Ελλάδα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Καλλιόπη Πρωτογεράκη, ο αναπληρωτής διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, ο διευθυντής του Κέντρου Ανοιχτής Φιλοξενίας του Καρά- Τεπέ, Στ. Μυρογιάννης και στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: «Γνωρίζουμε ότι οι Αρχές, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας κάνουν ό, τι μπορούν. Όμως ο υπερπληθυσμός δυσκολεύει την καθημερινότητα των παιδιών στο ΚΥΤ Μόριας. Η νέα δομή έχει σκοπό να προσφέρει καταφύγιο κανονικής ζωής για όλη τη μέρα. Θα θέλαμε να γίνει ένα δίκτυο με όλους τους φορείς, σε αυτή την κατεύθυνση».

«Χάρη σ’ αυτό το κέντρο, αποφορτίζεται το ΚΥΤ Μόριας, μειώνονται οι εντάσεις», τόνισε ο αν. διοικητής του ΚΥΤ, Δ. Βαφέας

Το κέντρο παρέχει διαφορετικών ειδών υπηρεσίες: ψυχοκοινωνικές και εκπαίδευσης. Το σημαντικό όμως είναι ότι αποτελεί ένα μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου αντίστοιχων δομών και ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Μόρια. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους υπεύθυνους είναι να μπορεί να φιλοξενήσει το Κέντρο και ντόπια παιδιά. Η οπτική της Unicef είναι να εξυπηρετούνται παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας, στην ίδια χώρα.

 

Ο Λούτσιο Μελάντρι, διευθυντής της Unicef στην Ελλάδα, καλωσορίζει την κάμερα του «Ε» στο νέο κέντρο που βρίσκεται στη διασταύρωση της Λάρσου

 

Χαιρετίζουν το εγχείρημα

Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, Καλλιόπη Πρωτογεράκη τόνισε: «Εγκαινιάζουμε το κέντρο φιλοξενίας παιδιού, εφήβου και οικογένειας. Ζούμε συνθήκες δύσκολες, συγχαίρω τη Unicef, την Ηλιακτίδα και την Better Days για την πρωτοβουλία αυτή να εκπαιδεύσει και να ψυχαγωγήσει τα παιδιά και τις μητέρες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπάρχει η σκέψη στην πορεία υλοποίησης αυτού του έργου να φιλοξενηθούν και ντόπια παιδιά. Η τοπική κοινωνία δέχτηκε και αγκάλιασε όλη αυτή την προσπάθεια και έδωσε μήνυμα ευαισθησίας και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας».

Ο διευθυντής του Κέντρου στον Καρά-Τεπέ, Στ. Μυρογιάννης εκφράζει τη χαρά του για τη δημιουργία του νέου κέντρου στον διευθυντή της Unicef

Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Δημήτρης Βαφέας ευχαρίστησε εκπροσωπώντας τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Κέντρου τις τρεις οργανώσεις. «Πραγματικά αισθανόμαστε ότι όλη αυτή η προσπάθεια μας αγκαλιάζει. Γιατί πέρα από το τι γίνεται εδώ, είναι και το τι μένει πάνω στη Μόρια. Γίνεται αποφόρτιση, χάρη στο Κέντρο, ηρεμούν τα πνεύματα και γλιτώνουμε από επεισόδια».

Με κέντρο τα παιδιά, θα εκπαιδεύονται και θα ψυχαγωγούνται και οι οικογένειές τους στη νέα δομή

Η πρόεδρος της Ηλιακτίδας, Βασιλική Ανδρεαδέλλη, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια που είδαν από κοντά τη σημασία του έργου. «Θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τη Unicef και την Better Days για τη δημιουργία αυτού του τόσο όμορφου μέρους, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αποφορτίζονται από το κέντρο της Μόριας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι είναι εδώ η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Πρωτογεράκη. Θέλω να της πω να μην ανησυχεί, γιατί πραγματικά βάλαμε το λιθαράκι μας, ώστε μετά το Πάσχα να έρχονται σιγά-σιγά κάποιες οικογένειες ντόπιες στο Κέντρο. Ελπίζω το καλοκαίρι του 2018 να μη μοιάζει με το 2015. Μέχρι στιγμής δυστυχώς οι αφίξεις είναι μεγάλες, άρα κι άλλα κέντρα σαν κι αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν. Μακάρι να σταματήσει ο πόλεμος και η οικονομική δυσπραγία, και οι εμφύλιοι να τελειώσουν.»