Στο ΣτΕ η επίμαχη απόφαση για... περιορισμό κυκλοφορίας σε μετανάστες που τους εγκλωβίζει στα νησιά

Facebook Twitter E-mail Print
Tuesday, February 27, 2018
Στο ΣτΕ η επίμαχη απόφαση για... περιορισμό κυκλοφορίας σε μετανάστες που τους εγκλωβίζει στα νησιά

το Δ΄Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου, Σάμου, Λέσβου, Ρόδου και Κω, που στρεφόντουσαν για διαφορετικούς λόγους, κατά της απόφασης της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου (31.5.2017), με την οποία ορίστηκε ότι στους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία στη Χίο, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά την 20η Μαρτίου 2016, θα επιβάλλονται περιορισμοί κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4375/2016, προβλέπει ότι στα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία μπορεί να τίθεται περιορισμός κυκλοφορίας τους σε τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας, μετά από απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.

Αναλυτικότερα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι ο περιορισμός αυτός είναι αντίθετος σε διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών νομοθετικών κανόνων (σύμβαση Γενεύης, διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κ.λπ.).

Παράλληλα, οι πέντε Δικηγορικοί Σύλλογοι, ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου καθώς έχουν υποστεί βλάβη. Βλάβη που οφείλεται στην αθρόα ροή των προσφύγων στα νησιά, η οποία έχει δημιουργήσει ένα επισφαλές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την αναχώρηση από τα νησιά μεγάλου αριθμού κατοίκων. Κάτι που έχει ως συνέπεια την εκμηδένιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων.

Ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, συζητήθηκαν οι εν λόγω δύο αιτήσεις και δικηγόροι τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των προσφευγόντων ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Παν. Τσιμπούκης /  ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή: Lesvosnews.net >>>