Κράτηση υπό απάνθρωπες συνθήκες

FacebookTwitterE-mailPrint

Κράτηση υπό απάνθρωπες συνθήκες

View Original

Γιώργος Παγούδης | Εφημερίδα των Συντακτών

Πάνω από 1.000 άτομα κρατούνται στα νησιά του Αιγαίου, πολλά από αυτά παιδιά, ακόμα και βρέφη, υπό απάνθρωπες συνθήκες που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν σε αθλιότητα ακόμα και τα επίσημα ΚΥΤ ή και τις «ζούγκλες» που έχουν αναπτυχθεί γύρω τους.

Πρόκειται για τους πρόσφυγες που έφτασαν μετά την 1η Μαρτίου και οι οποίοι έχουν τεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κράτησης, την ώρα που η κυβέρνηση έχει παγώσει τις διαδικασίες ασύλου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Οι 1.000 αυτοί πρόσφυγες κρατούνται σε χώρους χωρίς καμία πρόβλεψη υγιεινής, χωρίς τρεχούμενο νερό, χωρίς ντους, υποχρεώνονται να κοιμούνται στο έδαφος, ακόμα και το βρεγμένο. Οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει ήδη δέκα ημέρες κράτησης και κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει για το μέλλον.

Στη Λέσβο, περίπου 450 άτομα κρατούνται στο αρματαγωγό «Ρόδος», που έφτασε στη Μυτιλήνη πριν από οχτώ ημέρες. Το πλοίο, παρότι ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει εντός τριημέρου, ακόμα παραμένει στη θέση του, με τους ανθρώπους να κοιμούνται στο γκαράζ σε συνθήκες χειρότερες και από μέτωπο πολέμου. Οσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μόλις πέντε χημικές τουαλέτες.

«Η απόφαση της Ελλάδας να θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 450 ανθρώπους σε πλοίο και να αρνηθεί να τους επιτρέψει να κάνουν αιτήσεις ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμπληρώνει πως «αυτή η ενέργεια μπορεί να ισοδυναμεί με αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας».

Ακόμα 42 άνθρωποι παραμένουν στη Συκαμιά Λέσβου στην αυλή μιας εκκλησίας και εκεί παρουσιάζεται το παράδοξο να έχουν καταστεί «αόρατοι» από τις αρχές, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.

«Ο δήμος συμβάλλει καθημερινά προκειμένου οι 42 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στην παραλία της Συκαμιάς να προφυλαχτούν από τις καιρικές συνθήκες, παρέχοντάς τους με ίδιες δυνάμεις τα στοιχειώδη, όμως οφείλει και να καταγγείλει τη στάση των Αρχών, που αρνούνται να προβούν στα προβλεπόμενα για τα οποία υποχρεούνται από τον νόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη Χίο, 140 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στεγάζονται υποτυπωδώς στις ερειπωμένες και εγκαταλειμμένες από χρόνια εγκαταστάσεις της Παλιάς Ιχθυόσκαλας, στην άκρη του λιμανιού.

Μεταφέρθηκαν εκεί μόλις προ τριημέρου, από τον υπαίθριο χώρο όπου κρατούνταν έξω από το λιμεναρχείο, σε μόλις λίγες δεκάδες μέτρα απόσταση. Για αυτούς τους ανθρώπους έχει προβλεφθεί μόλις μία τουαλέτα, για ντους ούτε λόγος, ενώ για τον βραδινό ύπνο ενοικιάστηκαν κάποια πούλμαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε οι αστυνομικοί αντέχουν το θέαμα αυτό και με απόφαση του σωματείου τους αναμένεται να σταλεί εξώδικο σε κάθε υπεύθυνο μιας και, όπως λένε, «κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί σε τέτοιες συνθήκες», ενώ όσοι επιφορτίστηκαν με τη φύλαξή τους σκέφτονται να σταματήσουν να υπογράφουν και τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τον αριθμό των κρατουμένων κατά τη διαδικασία αλλαγής βάρδιας!

Επίσης στη Χίο περίπου 320 άνθρωποι κρατούνται στο εγκαταλειμμένο δημοτικό κτίριο της οδού Λάδης (πρ. ΟΤΕ). «Πρόκειται για συνθήκες ικανές να πυροδοτήσουν μια υγειονομική βόμβα», σχολίαζαν άνθρωποι που κατάφεραν να τους επισκεφθούν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «οι άνθρωποι παραμένουν εκεί με τα ρούχα που φορούσαν όταν έφτασαν στη Χίο και δεν υπάρχει ούτε μία ντουσιέρα. Αργά ή γρήγορα θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγείας» τόνιζαν.

Σε πιλοτή

Στη Σάμο σε αντίστοιχες συνθήκες τουλάχιστον 100 άτομα τελούν υπό κράτηση σε πιλοτή δίπλα στο λιμεναρχείο και στη Λέρο 250 άνθρωποι κρατήθηκαν γύρω από τον λιμενικό σταθμό του νησιού, ενώ από χτες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι χωρίς καμία υποδομή.

«Με τις άθλιες συνθήκες κράτησης τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των ξεριζωμένων, αλλά και των κατοίκων εν μέσω επιδημίας, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει δυναμικά τον απεγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών, να απαιτήσει την ανθρώπινη φιλοξενία αυτών για όσο καιρό παραμένουν στο νησί» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου – Νοσοκομείου Λέρου, Κέντρου Υγείας Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ).

Παρόμοιες απάνθρωπες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται και σε άλλα ελληνικά νησιά, όπως στην Κω. Να σημειωθεί ότι με βάση ανεπίσημα στοιχεία, οι αριθμοί των αφίξεων από 1η Μαρτίου υποδεικνύουν ότι πάνω από 1.700 άτομα αποβιβάστηκαν στις νησιωτικές ακτές ως εξής: Λέσβος 655 άτομα, Σάμος 177, Χίος 416, Κως 176, Λέρος 215 και σε άλλα νησιά 79 άτομα.

Από την πλευρά του το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι όλοι αυτοί που εισήλθαν παράνομα από 1ης Μαρτίου θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές που κατασκευάζονται σε Αττική (Μαλακάσα) και Σέρρες, ωστόσο μέχρι τώρα τίποτα δεν επιβεβαιώνει ότι στα σημεία που έχουν επιλεγεί εκτελούνται εργασίες για την προετοιμασία τους.