Ο προπονητής του 14χρονου πρόσφυγα στον Αιολικό: «Είναι παιδί-διαμάντι, αισθάνομαι τυχερός που δουλεύω μαζί του!»

Facebook Twitter E-mail Print
Wednesday, February 6, 2019
Ο προπονητής του 14χρονου πρόσφυγα στον Αιολικό: «Είναι παιδί-διαμάντι, αισθάνομαι τυχερός που δουλεύω μαζί του!»

Συντάκτης: lesvosnews.net | 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο προπονητής του Αιολικού, Απόστολος Στύλος μίλησε στο gazzetta.gr για την περίπτωση του 14χρονου πρόσφυγα από το κεντροαφρικανικό Κονγκό, Φράνσις Κολόμπο, που έβγαλε δελτίο, έφυγε από τον καταυλισμό της Μόριας και μαθαίνει ελληνικά, με τον σύλλογο να καλύπτει τα έξοδά του και να του δίνει τη δυνατότητα να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να παίζει ποδόσφαιρο!

Αν πιστεύει κάποιος πως η ζωή είναι λίγο ή πολύ mainstream, όπως ζουν οι περισσότεροι 14χρονοι, δεν έχει παρά να επισκεφτεί έναν καταυλισμό προσφύγων. Για παράδειγμα, αυτόν της Μόριας στη Μυτιλήνη. Να αντιληφθεί τί σημαίνει «δυσκολίες», να σφιχτεί το στομάχι του, να του φύγει η... μαγκιά, κατά το κοινώς λεγόμενο. Αν θέλει δε να αντιληφθεί τον ορισμό της «υπέρβασης», μπορεί εκεί να συλλογιστεί πώς και κόντρα σε πόσες δυσκολίες μπορεί κανείς υπ' αυτές τις συνθήκες ζωής, ή σωστότερα, επιβίωσης, να ξεχωρίσει, να διακριθεί, να βρει διέξοδο.

Ο 14χρονος Φράνσις Κολόμπο κλώτσαγε πέτρες στην πατρίδα του, το κεντροαφρικανικό Κονγκό. Εκεί έβγαζε το ταλέντο και τις ποδοσφαιρικές χάρες του. Μέχρι σε ηλίκία 9 ετών, μαζί με τον επτάχρονο αδερφό του, να ακολουθήσουν τον γιατρό πατέρα τους στο μονοπάτι για μια καλύτερη ζωή, στο... άγνωστο κι ακόμα παραπέρα. Σ' ένα νησί του Αιγαίου, σε μια δομή (α)φιλοξενίας. Διαβάστε περισσότερα>>>