Όλοι την Πέμπτη στο Δικαστήριο Μυτιλήνης - Συμπαράσταση στο Σοέλ Μ. και στους άλλους πρόσφυγες

Facebook Twitter E-mail Print
Wednesday, January 23, 2019
Όλοι την Πέμπτη στο Δικαστήριο Μυτιλήνης - Συμπαράσταση στο Σοέλ Μ. και στους άλλους πρόσφυγες

Συντάκτης: lesvosnews.gr | 23 Ιανουαρίου 2019

Στις 24 Οκτώβριου του 2016 πρόσφυγες και μετανάστες/τριες που βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης της Μόριας ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους. Η αντίδραση της διοίκησης του κέντρου και της Αστυνομίας ήταν βία και καταστολή. Από τα επεισόδια εκείνης της ημέρας κάηκαν τρία κοντέινερ.

Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά η Αστυνομία σχηματίζει δικογραφία με την οποία αποδίδει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε εννέα πρόσφυγες για τους οποίους όμως ουσιαστικά δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει καμία συγκεκριμένη κατηγορία. Το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε  βάρος των κατηγορουμένων είναι ορισμένες αόριστες και έωλες αναφορές αστυνομικών για την υπόθεση.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αβάσιμης και αστήρικτης κατηγορίας, είναι αυτή σε βάρος του πρόσφυγα από το Μπαγκλαντές Σοελ Μ., στον οποίο αποδίδεται κατηγορία για εμπρησμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση αν καταδικαστεί. Ωστόσο στην δικογραφία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, επίσης δεν υπάρχει καμία μαρτυρία υπαλλήλου του κέντρου κράτησης ή Αστυνομικού που να τον υποδεικνύει ως δράστη. Κι όμως το όνομα του έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των κατηγορουμένων. Ο ίδιος αρνείται την συμμετοχή του στα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Διαβάστε περισσότερα>>>