“Διαβατήριο” στο μέλλον η αναγνώριση σπουδών μέσα από το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees”

Facebook Twitter E-mail Print
Saturday, December 8, 2018
“Διαβατήριο” στο μέλλον η αναγνώριση σπουδών μέσα από το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees”

Συντάκτης; Δημήτρης Μαριδάκης | Χανιώτικα Νέα | 8 Δεκεμβρίου 2018

«Πιστεύω ότι η αναγνώριση του πτυχίου μού ανοίγει καινούριες πόρτες, είναι μια βάση για να χτίσω μια καινούρια ζωή. Μια ζωή σε ένα περιβάλλον με ασφάλεια και σταθερότητα, μια κανονική ζωή!».
O 34χρονος Παλαιστίνιος Ahmed Ashour είναι από τους πρώτους πρόσφυγες στα Χανιά του οποίου μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος αναγνωρίστηκε το πτυχίο που είχε λάβει από το Πανεπιστήμιο στη Γάζα.
Έχοντας έρθει στην Ελλάδα πριν από 1,2 χρόνο -περνώντας αρχικά από την Αίγυπτο και την Τουρκία, για να φτάσει στη Μυτιλήνη, μετά στην Αθήνα και να καταλήξει πριν από 9 μήνες στα Χανιά- βρέθηκε κι αυτός, όπως όλοι οι πρόσφυγες, με μια ζωή κομμένη στα δύο: τα όνειρά του, οι σπουδές και η δουλειά που έκανε στην πατρίδα του άνηκαν στο παρελθόν, ενώ στο παρόν υπήρχε μόνο η αγωνία για επιβίωση.
Τον ρόλο του “γεφυροποιού” ανάμεσα στο χθες και το σήμερα στη ζωή του Ahmed και των άλλων προσφύγων ήρθε να παίξει το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees” που υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο έχει ως αντικείμενο την αναγνώριση των χρόνων σπουδών και των πτυχίων που έχουν λάβει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά τους έρχεται να δώσει πίσω τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή και επαγγελματική πορεία σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν βίαια να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Διαβάστε περισσότερα>>>

08