Το 2017 η πιο θανατηφόρα χρονιά για το προσφυγικό

FacebookTwitterE-mailPrint

Το 2017 η πιο θανατηφόρα χρονιά για το προσφυγικό

View Original

Η κοινή δήλωση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έφερε σημαντική μείωση των ροών προς τα Ελληνικά νησιά. Ωστόσο, αποτέλεσμα του "κλεισίματος" της βαλκανικής οδού ήταν η σοβαρή αύξηση των ροών μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου, με δραματικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Η Εφημερίδα των Συντακτών μεταφράζει το σχετικό άρθρο από τη Γαλλική "Le Monde":

"Δραματικός είναι ο αριθμός των ζωών που χάνονται στην προσπάθεια των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, κυρίως με προορισμό την Ιταλία, αλλά και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», μόνο την Κυριακή 250 άνθρωποι διασώθηκαν κοντά στις ισπανικές ακτές, ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν ήδη διασχίσει τη Μεσόγειο το 2017. Η εφημερίδα, που επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εξηγεί ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν στην Ιταλία, πράγμα που δημιουργεί «τεράστια πίεση» σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση. Ωστόσο επισημαίνει τον αριθμό των ζωών που χάνονται και μέσα στο 2017 οι νεκροί, οι περισσότεροι από πνιγμό, φτάνουν τους 5.000.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθεί μέριμνα, το 2017 θα είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για αυτόν το μεταναστευτικό δρόμο, στον οποίο στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης έχουν χαθεί οι περισσότερες ζωές από οπουδήποτε αλλού.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με την Τουρκία και το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, η Ιταλία έχει μετατραπεί στην κατεξοχήν θύρα εισόδου, μολονότι οι είσοδοι μέσω της Βουλγαρίας και των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν λιγότερο θανατηφόρες από τον διάπλου της θάλασσας. Παρ' όλα αυτά, η Ιταλία ποτέ δεν γνώρισε την πίεση των ελληνικών ακτών κατά την περίοδο που η προσφυγική κρίση ήταν στο ζενίθ της και η Ουγγαρία και η Κροατία είχαν δεχθεί τότε μεγάλη πίεση.

Συνολικά στην Ε.Ε. η πίεση από τις προσφυγικές ροές είναι σήμερα 70 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου του 2015, ωστόσο η Ιταλία αντιμετωπίζει συνεχόμενη ροή 10-15 χιλιάδων μεταναστών κάθε μήνα εδώ και τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την περασμένη εβφομάδα έκτακτη βοήθεια 35 εκατ. ευρώ για την Ιταλία και 46 εκατ. ευρώ για τη Λιβύη, ώστε να κρατήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκεί, ωστόσο στο πρόγραμμα αυτό αντιδρούν οι οργανώσεις αρωγής και κυρίως η Διεθνής Αμνηστία, δεδομένων των κακών συνθηκών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες από τις λιβυκές αρχές. Άλλο σοβαρό πρόβλημα που διαπιστώνεται είναι η καθυστερήσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η επιλογή όσων πραγματικά δικαιούνται ασύλου και η αναδιανομή τους στις ευρωπαϊκές χώρες, καθυστερεί.

Έχουν γίνει μόλις 22.000 αναδιανομές από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε σχέση με τις υπεσχημένες 160.000, από τις οποίες οι 15.000 από την Ελλάδα και μόνο 7.000 από την Ιταλία. Από αυτούς τους τελευταίους πρόσφυγες, οι μισοί έχουν γίνει δεκτοί στη Γερμανία."

Διαβάστε το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών >>>