Τι χρήματα παίρνουν οι πρόσφυγες

FacebookTwitterE-mailPrint

Τι χρήματα παίρνουν οι πρόσφυγες

View Original
Keywords

Από το ευρωπαϊκό ταμείο, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας, μηνιαίως.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, στον καταυλισμό της Μόριας διαμένουν 6430 άτομα, σε υποδομές που έχουν φτιαχτεί για 2330 άτομα. Συνολικά στη Λέσβο και συγκεκριμένα σε δομές στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, διαμένουν 8.221 πρόσφυγες και μετανάστες. Τι χρήματα όμως ξοδεύουν όλοι αυτοί οι «φιλοξενούμενοι» πέραν των προσωπικών τους -αν έχουν- που τους στέλνουν οι δικοί τους, όχι μόνο από την πατρίδα τους, αλλά και στην ευρωπαϊκή πόλη που έχουν φτάσει και επιθυμούν να εγκατασταθούν κι αυτοί.

Από τα fake news (άλλο ένα) που κυκλοφορούν ευρέως είναι ότι ο κάθε πρόσφυγας και μετανάστης λαμβάνει 450 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό, όπως διασταυρώσαμε, απέχει  από την πραγματικότητα. Πέραν όμως των ποσών που αντιστοιχούν στον καθένα ή στις οικογένειές τους και τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω, να σημειώσουμε ότι εκείνοι που έχουν μείνει πάνω από έξι μήνες (είναι και κάποιοι που θα βιώσουν δεύτερο χειμώνα στη Μόρια) αφήνουν αυτά τα ποσά στην τοπική αγορά.

Από τον Αύγουστο του 2016 κάθε πρόσφυγας παίρνει ένα ποσό μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO). Με την καταγραφή τους στο κέντρο της Μόριας  περνούν στη βάση δεδομένων της Ύπατης και λαμβάνουν μία προπληρωμένη κάρτα, με την οποία κάθε μήνα μπορούν να εισπράξουν από την τράπεζα το ποσό που τους αναλογεί.

Για τους ανήλικους πρόσφυγες δεν δίνονται χρήματα, με απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κάθε ενήλικος πρόσφυγας ή μετανάστης που ζει στη Μόρια, άνω των 18 χρόνων λαμβάνει μηνιαίως 90 ευρώ. Ενώ κάθε μετανάστης ή πρόσφυγας που πρέπει να μαγειρέψει (ζει δηλαδή σε μια από τις υφιστάμενες δομές/ διαμερίσματα) λαμβάνει 150 ευρώ μηνιαίως. Από κει και πέρα στη μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή σε εκείνους που ζουν στη Μόρια τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης: Ένα ζευγάρι ή ένας γονιός με παιδί λαμβάνουν 140 ευρώ, μία οικογένεια τριών ατόμων 190 ευρώ, τεσσάρων 240 ευρώ, πέντε 290 ευρώ, έξι των 310 ευρώ. Μία οικογένεια εφτά και παραπάνω ατόμων/ παιδιών λαμβάνει 330 ευρώ.

Πηγή: emprosnet >>>