Προειδοποίηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

FacebookTwitterE-mailPrint

Προειδοποίηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

View Original

Για μια νέα ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καθώς χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστατες παραμένουν για δεύτερο χειμώνα εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Εις απάντηση στην κατάσταση, η εθελοντική οργάνωση κλιμακώνει την παρέμβασή της ζητώντας την μεταφορά των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική χώρα.

«Απελπισμένοι πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάσουν στα νησιά ρισκάροντας τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Εκεί εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης καθώς οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο εγκλωβισμός αυτός θα αποτρέψει την άφιξη άλλων προσφύγων. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο. Η πολιτική της απάνθρωπης μεταχείρισης ευάλωτων ανθρώπων που αναζητούν προστασία έχει αποτύχει και πρέπει να εγκαταλειφθεί», δηλώνει ο Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι ελληνικές αρχές μίλησαν για τη μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.000 ανθρώπων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αν και ως μέτρο είναι θετικό, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τις ίδιες εικόνες συνωστισμού στα νησιά. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, σε αξιοπρεπείς συνθήκες με πρόσβαση σε υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες», συμπληρώνει ο κ. Παυλόπουλος.

Η Άρια Ντανίκα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο προσθέτει ότι «στη Λέσβο, ολόκληρες οικογένειες που έφτασαν πρόσφατα από χώρες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στριμώχνονται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές και προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο. Η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι επίσης σοκαριστική: στην κλινική ψυχικής υγείας μας δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο 10 ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη άθλια, αλλά τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική».

«Κάτι παραπάνω από απελπιστική»

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει καθηλώσει τους πρόσφυγες στο νησί, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο να είναι υπερπλήρης. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό δυναμικότητας 2.300 ατόμων, ενώ κατά μέσο όρο 70 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο από την Τουρκία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

«Δεν υπάρχουν αρκετά λουτρά και τουαλέτες στον καταυλισμό, η πρόσβαση σε νερό είναι δύσκολη και ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές δύο ατόμων, που δεν προστατεύουν από τη βροχή και το κρύο. Στη Σάμο, 1.500 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό που έχει σχεδιαστεί για 700, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να κοιμούνται σε μικρές σκηνές χωρίς θέρμανση και με κακές συνθήκες υγιεινής», υποστηρίζουν οι εθελοντές.

Η ΜΚΟ υπενθυμίζει ότι πέρυσι πέντε άνθρωποι πέθαναν στη Μόρια εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στον καταυλισμό και έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία κινητής μονάδας έξω από τον καταυλισμό της Μόριας για παιδιά κάτω των 16 ετών και εγκύους, με την οποία παρέχεται βασική φροντίδα υγείας και πρόληψη της πνευμονίας, της υποθερμίας και άλλων καταστάσεων που συνδέονται με το κρύο στα πιο ευάλωτα άτομα.

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπραγματεύονται με τις ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης στη Λέσβο και τη Σάμο.

Πηγή: emprosnet >>>