Ξενοφοβικές αντιδράσεις στη Σάμο: Δημοσιεύματα για τη δράση του Σάμος SOS

FacebookTwitterE-mailPrint

Ξενοφοβικές αντιδράσεις στη Σάμο: Δημοσιεύματα για τη δράση του Σάμος SOS

Πληθαίνουν οι ξενοφοβικές αντιδράσεις στη Σάμο καθώς η ομάδα Σάμος SOS δραστηριοποιείται εν όψη της πανσαμιακής διαδήλωσης κατά των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο νησί.

Ξενοφοβικό παραλήρημα με «καραμπίνες» και «αίμα» || Η εφημερίδα των Συντακτών || 19/10/2017

Οτι «θα χυθεί αίμα» ή «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» ονειρεύονται ορισμένοι στη Σάμο, που βρίσκουν πρόθυμο βήμα σε συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ για να διασπείρουν το ρατσιστικό μίσος, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών για τον τρόπο που διαχειρίζεται η πολιτεία το προσφυγικό. Αυτή τη φορά, η ομιλία του προέδρου της κοινότητας Μυτιληνιών ενεργοποίησε τα ανακλαστικά της πολιτείας προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποφευχθούν τα χειρότερα για το νησί, ενόψει μάλιστα της διαδήλωσης που έχει αναγγείλει για την Κυριακή η ομάδα «SOS Samos», γνωστή για τις ακραίες ξενοφοβικές θέσεις της. Σύμφωνα με αναφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, την οποία έθεσε υπόψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, του ΕΣΡ και του τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Κρατικής Ασφάλειας η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, στην εκπομπή γνωστού στο νησί ραδιοφωνικού παραγωγού στον τοπικό σταθμό 2000 FM στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών Γ. Ελευθερόγλου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα κρούσης στο χωριό και ότι «θα χυθεί αίμα» αν πατήσει οικογένεια μεταναστών.

Διαβάστε το άρθρο >>>

Ανάρτηση της ομάδας Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες-Σάμος στο Facebook || 20/10/2017

"Το υλικό αυτό διανεμήθηκε προχθές το βράδυ στα Ελληνικά, Αγγλικά και Αραβικά μέσα στο χοτσπότ Σάμου από τη ρατσιστική κίνηση ΣΑΜΟΣ-ΣΟΣ. Αυτοί κι αυτές που ζητάνε μια Σάμο "καθαρή από πρόσφυγες", που καλούν τοπικά συμβούλια μαζί με όσους μιλάνε για τουφεκισμό των μεταναστών που θα πλησιάσουν τα χωριά τους, που χρησιμοποιούνε τους πιο χυδαίους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμός για τους ανθρώπους, που στοχοποιούν και προτρέπουν σε βία ενάντια σε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε εκφράζει αισθήματα αλληλεγγύης και αντιστέκεται στο βρόμικο παιχνίδι τους... Αυτοί κι αυτές που εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη των κατατρεγμένων, μιλάνε τώρα για την αλληλεγγύη που δήθεν επέδειξαν και για κοινές ανησυχίες. Στρέφουν προβοκατόρικα τους μετανάστες ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους στο χοτσπότ και προσπαθούν να τους κάνουν να αντιδράσουν βίαια, για να βρουν ευκαιρία να χύσουν πάλι το ρατσιστικό τους δηλητήριο.
Η Αστυνομία που πέρσι έκανε άμεσα 15 προσαγωγές σε αλληλέγγυους/ες που μπήκαν στο χοτσπότ της Σάμου με το σκεπτικό ότι απαγορεύεται η διανομή υλικού, δεν έχει αντιδράσει μέχρι αυτή την ώρα.
Για ό,τι συμβεί στη Σάμο από εδώ και πέρα, υπεύθυνοι είναι οι Σάμος-ΣΟΣ, η κυβέρνηση με την εγκληματική της πολιτική και αδράνεια και οι τοπικές αρχές που ανέχονται και ενισχύουν αυτή την ιστορική ντροπή στη Σάμο."
 
Ανακοίνωση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ || 20.10.2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί εκ νέου αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση και τον εγκλωβισμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Λέσβου και της Σάμου, όπου εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται πάνω από 5000 και 3000 αιτούντες άσυλο αντίστοιχα. Παρά τις διακηρύξεις για την «επιτυχία» της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να στοιβάζονται σε καταυλισμούς με δυνατότητα χωρητικότητας μικρότερη του 1/3 του πληθυσμού, με προβλήματα υδροδότησης, στήνοντας αυτοσχέδια αντίσκηνα και αναμένοντας την εξέλιξη του αιτήματος ασύλου τους, έκθετοι σε έντονα καιρικά φαινόμενα συνθήκες και σε συνθήκες, όπου δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βιολογικές τους ανάγκες. Οι δομές υποδοχής εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, οι υπηρεσίες που παρέχονται εξακολουθούν να ανατίθενται κυρίως σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όχι σε δημόσιους φορείς, ενώ οι εργαζόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους εργάζονται υπό όρους εργασιακής επισφάλειας.
    Την ίδια στιγμή, βλέπουμε να αναζωπυρώνονται κινήσεις που έχουν σκοπό να σπείρουν τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φόβο στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό στη Σάμο έχει αρχίσει να κλιμακώνεται εκ νέου η ρατσιστική-εθνικιστική ρητορική, με πρωτεργάτη την «κίνηση πολιτών Σάμος SOS» –η οποία στο παρελθόν είχε συντονιστεί και με την αντίστοιχη «Παγχιακή επιτροπή» στη Χίο. Προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από το πρόσχημα του «πατριωτισμού», η ομάδα αυτή και μέλη της, καθώς και κάποιοι πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, έχουν προπηλακίσει εργαζόμενους σε ΜΚΟ1, έχουν καλέσει σε δημιουργία «ομάδων κρούσης» εναντίον «λαθρομεταναστών» ή όποιου διαφωνεί πολιτικά μαζί τους και μοιράζουν παραπλανητικά καλέσματα δήθεν αλληλεγγύης στους αιτούντες άσυλο, ενώ συγχρόνως διοργανώνουν άλλη μία συγκέντρωση ξενοφοβίας και λαϊκισμού στις 22 Οκτώβρη.
    To Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, καταδικάζει αυτές τις κινήσεις που, εκμεταλλευόμενες το υπαρκτό πρόβλημα του εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, στρέφονται επί της ουσίας -με φανερά ή κεκαλυμμένα ρατσιστικά κίνητρα- εναντίον των ανθρώπων που ζητούν διεθνή προστασία και όχι εναντίον της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού της Ευρώπης των κλειστών συνόρων. Σταθερά, μέσα από τους αγώνες μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα, αναδεικνύουμε τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, που δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ομαλή ένταξη στην κοινωνία και εναντιωνόμαστε στην πολιτική που έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων είτε να χάσουν την ζωή τους, στην προσπάθεια τους να εισέλθει στην Ευρώπη, είτε να εγκλωβιστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.

Το Δ.Σ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

1 Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας (19/10/2017 http://www.efsyn.gr/arthro/xenofoviko-paralirima- me-karampines- kai-aima) « .. στις 27 Σεπτεμβρίου δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης Αρσις, επιχείρησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου για να εξηγήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκδιώχθηκαν με τη βία και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων»