Επιχείρηση… «σκούπα» στη Μόρια!

FacebookTwitterE-mailPrint

Επιχείρηση… «σκούπα» στη Μόρια!

View Original

Άνευ προηγουμένου αστυνομική επιχείρηση χθες, με στόχο τους μετανάστες των οποίων απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου, που προκαλεί ποικίλους προβληματισμούς

 

Το εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο της Μόριας από τις συνεχώς αυξανόμενες εξεγέρσεις μεταναστών, που είτε είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, μπλεγμένοι στην γραφειοκρατία, είτε δεν επιθυμούν την επιστροφή τους στην Τουρκία, προκάλεσε την οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Η οποία από χθες τα ξημερώματα, ξεκίνησε γενικευμένα και για πρώτη φορά στα χρονικά με τέτοια προσήλωση, να ελέγχει μετανάστες των οποίων δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα ασύλου, προκειμένου να τους συλλάβει, αλλά και να τους περιορίσει στο προαναχωρησιακό Κέντρο κράτησης.

Η «αμφιλεγόμενη» αυτή τακτική, έχει σαφώς τον στόχο του περιορισμού των αντιδράσεων που κινδύνευσαν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις πριν από λίγες ημέρες εντός του Κέντρου στη Μόρια αλλά και της αποσυμφόρησης. Όμως ήδη προκαλεί ποικίλους προβληματισμούς. Οι οποίοι πέραν του καθαρά ανθρώπινου παράγοντα που δεν μπορεί να επιτάσσει τον εγκλεισμό μεταναστών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης του σήμερα, έχουν να κάνουν και με τις εντυπώσεις που δημιουργούνται ξανά και ξανά για το νησί της Λέσβου. Το οποίο τείνει να χρησιμοποιηθεί ως παγκόσμιο παράδειγμα αποτροπής για κάθε επίδοξο μετανάστη προς την Ευρώπη και να καταστεί -άγνωστο για πόσο- όχι πια σε αποθήκη ψυχών. Αλλά σε ξεκάθαρη φυλακή ψυχών.

Απέφερε συλλήψεις

Στην μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε από χθες τα ξημερώματα, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί, με τις κλούβες να πηγαινοέρχονται τη διαδρομή Μόρια - Υφαντήρια» και να προδίδουν την άνευ (πρόσφατου) προηγουμένου κινητικότητα γύρω από το Κέντρο της Μόριας. Επικεφαλής αυτής, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών μαζί με άλλους δικαστικούς λειτουργούς, που παρακολουθούσαν την διαδικασία και μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, (απ)έφερε τη σύλληψη περισσότερων από 50 μεταναστών, που τους είχε απορριφθεί το αίτημα ασύλου. Οι 50 αυτοί αλλά και όποιοι άλλοι ενδεχομένως συλληφθούν τώρα, φαίνεται πως θα μπουν στο προαναχωρησιακό Κέντρο κράτησης της Μόριας, παρά το ότι η λειτουργία του είναι επιβαρυμένη το τελευταίο διάστημα και γύρω από αυτό (και με αφορμή αυτό) έχουν ξεσπάσει οι γνωστές εξεγέρσεις.

Στο Προαναχωρησιακό και… Τουρκία;

Ωστόσο πηγές από την Αστυνομία, ισχυρίζονται πως οι συλληφθέντες θα μεταφερθούν άμεσα προς την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται επί του παρόντος για το επόμενο στάδιο των (όποιων) επιχειρήσεων στη Μόρια, οι οποίες πάντως έχουν σαφώς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης. Αξιοσημείωτο σε όλα ετούτα, είναι το γεγονός πως σε αυτή την αλλαγή τακτικής στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μόρια, η κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων υπουργών και δη εκείνου της Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, δεν έχει διατυπώσει ως τώρα… λέξη. Που να δείχνει αφενός τον στόχο για την επόμενη ημέρα του μεταναστευτικού, αφετέρου το τι μπορεί να διευκολύνει πιο ήπια την εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος, με την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εξέτασης και διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Ελέχθησαν πάνω από (3.000) αλλοδαποί και πραγματοποιήθηκαν (54) προσαγωγές ενώ (27) άτομα κρατούνται για περαιτέρω διοικητική διαχείριση

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και των ελέγχων που διενεργούνται σε δομές φιλοξενίας αλλοδαπών, χθες (Τρίτη 24 Ιουλίου 2017), πραγματοποιήθηκε σχετική αστυνομική επιχείρηση στη Λέσβο.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, παρουσία Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, είχε ως αντικείμενο την πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας καθώς και τον εντοπισμό ατόμων που ενέχονται σε έκνομες ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέχθησαν πάνω από (3.000) αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων ενώ πραγματοποιήθηκαν (54) προσαγωγές αλλοδαπών, από τους οποίους κρατούνται (27) άτομα, προκειμένου να εφαρμοστούν - κατά περίπτωση - οι διοικητικές διαδικασίες της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.