Πρόσφυγες στα αζήτητα

FacebookTwitterE-mailPrint

Πρόσφυγες στα αζήτητα

View Original

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης | efsyn.gr | 19 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσφυγες στα αζήτητα

Παρατημένη στη μοίρα της βρίσκεται μια ομάδα περίπου 65 προσφύγων που έφτασαν στη Ρόδο το προηγούμενο διάστημα, σε μια περίοδο από επτά έως και δώδεκα ημέρες πριν και πιθανότατα με περισσότερες από μία βάρκες.

Από την ημέρα εκείνη όμως έως και σήμερα, οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο καθώς και ένα παιδί με ανοιχτό τραύμα στο χέρι, κοιμούνται κυριολεκτικά στον δρόμο σε κεντρικό σημείο της Ρόδου, καθώς οι Αρχές αρνούνται να αναλάβουν τον ρόλο τους - ούτε καν να προβούν στη σύλληψή τους για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα, δε, με αλληλέγγυους, οι ίδιοι παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, εκεί όμως οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να τους παραλάβουν, με αποτέλεσμα το κέντρο της Ρόδου να θυμίζει πρόχειρο hotspot.

«Ηρθαν από το μαγαζί σαν πελάτες 4 μετανάστες. Επί 6 ημέρες έρχονταν. Στην αρχή παρουσιάζονταν σαν Τούρκοι που βρίσκονταν διακοπές. Φυσικά έκανε μπαμ ότι κάτι περίεργο συνέβαινε. Από την άλλη πλευρά, πλήρωναν κανονικά τα πάντα. Για να μην μπαίνω σε λεπτομέρειες, την 7η ημέρα αφού με εμπιστεύτηκαν μου είπαν τι τρέχει. Είχαν έρθει με βάρκα και κοιμόντουσαν στην παραλία και τα σχετικά. Είχαν πάει 3 φορές αστυνομία και τους έδιωξαν, όπως και αγόρασαν εισιτήρια ακτοπλοϊκά και δεν τους άφησαν να επιβιβαστούν. Θέλουν να φύγουν από εδώ και δεν μπορούν» αναφέρει κάτοικος της περιοχής, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για τις ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου 20 από αυτούς χρειάζονται άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη, ωστόσο όσες εκκλήσεις και αν έγιναν προς το Νοσοκομείο Ρόδου, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, ούτε καν για το νεογέννητο με τη μητέρα του ή για το τραυματισμένο παιδί!

Το θέμα έχει αρχίσει να απασχολεί και τους υποψήφιους δημάρχους, με τον κ. Γερονικόλα να επισκέπτεται τους πρόσφυγες. «Οι εικόνες με τους μετανάστες να κοιμούνται πεινασμένοι στο πάρκο του κεντρικού ταχυδρομείου Ρόδου, δεκάδες άνθρωποι να βρίσκονται ξαπλωμένοι και εξαντλημένοι στο πεζοδρόμιο της πλατείας Δημαρχείου και στο ιστορικό κέντρο της Ρόδου να μυρίζει περιττώματα αποτελούν ντροπή και πρέπει σήμερα κιόλας να δοθεί μια λύση».

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/