Ασφυξία για πάνω από 7.382 ανθρώπους!

FacebookTwitterE-mailPrint

Ασφυξία για πάνω από 7.382 ανθρώπους!

View Original

Αντιπροσωπεία χτες του υπ. Εθνικής Άμυνας συνάντησε τη ΔΕΥΑΛ για τον βιολογικό.

9.500 αιτούντες άσυλο στη Λέσβο όταν ευρωπαϊκές χώρες (!) δέχτηκαν κάτω από 1000 πρόσφυγες! 

Ασφυξία για πάνω από 7.382 ανθρώπους!

Ας μην ξεχνάμε, το κέντρο της Μόριας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού…

Είναι απίστευτο, γι’ άλλη μια φορά το φαινόμενο του υπερπληθυσμού που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στο Κέντρο της Μόριας: Πάνω από 7.380 αιτούντες άσυλο βρίσκονται σε έναν χώρο με υποδομές για 3000 άτομα και τουαλέτες για 900. Η φωτογραφία μας που δείχνει ένα μικρό προσφυγόπουλο να κρατά ένα κουβά για νερό, δίπλα από μια ετοιμόρροπη σκηνή με τσαλακωμένη την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χαρακτηριστικό αυτού ακριβώς που μας έλεγε ο Δημήτρης Βαφέας, ο αναπλ. Διοικητής του Κέντρου της Μόριας καθώς μας ξεναγούσε: Σε ένα νησί, στη Λέσβο βρίσκονται πάνω από 9.500 αιτούντες άσυλο, όταν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχτηκαν κάτω από 2.000! Συγκεκριμένα η Αυστρία έχει δεχτεί κάτω από 2.000, η Φινλανδία κάτω από 4.000, η Σλοβακία και η Ουγγαρία κάτω από χίλιους και ένα νησί φιλοξενεί πολλαπλάσιο κόσμο! Επαναλαμβανόμαστε, αλλά είναι πράγματι, ασύλληπτο τι καλούμαστε ως νησί να βγάλουμε πέρα, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει κάνει δηλώσεις για μάξιμουμ 90 ημερών παραμονής των αιτούντων άσυλο και σταδιακή αποσυμπίεση ως το Φθινόπωρο, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις τους οι διαμένοντες θα πέσουν στους 3,5 χιλιάδες.

Τα τελευταία στατιστικά της 9ης Μαΐου. Το 55% των διαμενόντων μένει σε σκηνές.

Τα ποσοστά των 58 εθνικοτήτων

Ελάχιστη αστυνόμευση

Από την άλλη η αστυνομική δύναμη στο Κέντρο της Μόριας παραμένει ίδια με την περίοδο όπου βρίσκονταν μόνο 3000 κόσμος. Περίπου 160 αστυνομικοί απορροφώνται κυρίως στην Υπηρεσία Ασύλου και στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης που βρίσκεται εντός του Κέντρου υπό τον έλεγχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), με αποτέλεσμα χτες που έφτασαν τρεις βάρκες με νεοεισερχόμενους να βρίσκονται στη βάρδια μόνο 9 αστυνομικοί (διαθέσιμοι εξ αυτών μόνο δύο, αφού οι υπόλοιποι βρίσκονταν στις πύλες εισόδου και στην ουρά του φαγητού). Μία πρόσφυγας λέει στο «Ε» ότι επανειλλημμένα έχει απευθυνθεί στην αστυνομία για κρούσματα επιθετικότητας και οι αστυνομικοί της απαντούν «Δεν πρόκειται να παρέμβω εκτός αν με πειράξουν».« Δεν επεμβαίνουν στους καβγάδες, ούτε προλαμβάνουν, αλλά κάθονται και βλέπουν».

 Ο αναπλ. Διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας

58 εθνικότητες- 6.000 αιτήματα ασύλου!

Πάνω από 100 άτομα παρέλαβε χτες για καταγραφή το Κέντρο της Μόριας, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθούν και αυτά σε σκηνές όπως το 51% των διαμενόντων. Οι συνεχείς ροές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διευκολύνουν ούτε το έργο της υπηρεσίας ασύλου που έχει να εξετάσει πάνω από 6000 αιτήματα, καθώς το 92% των νεοαφιχθέντων υποβάλλουν αίτημα. Έτσι «αν κάποιος έρθει σήμερα, το πιθανότερο είναι να περάσει από την πρώτη συνέντευξη στα μέσα Νοεμβρίου», όπως μας είπε ο κ. Βαφέας. «Όλα τα προβλήματα πηγάζουν από το γεγονός του υπερπληθυσμού. Εκτός του ότι κάθε μέρα έχουμε περίπου 50 αφίξεις με εξαίρεση το περασμένο Σάββατο που ήταν μηδαμινές, στο Κέντρο φιλοξενούνται 58 εθνικότητες», εξηγεί και προσθέτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται σε ψυχολογία «transit», δηλαδή μετάβασης, αγωνιώντας να συνεχίσουν τον προορισμό τους, κάτι που είναι ανέφικτο σε αυτή τη φάση… Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η αποχέτευση, που εφόσον μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 900 άτομα (όπως όταν το κέντρο ήταν στρατόπεδο), τα λύματα δημιουργούν τεράστιο ζήτημα δυσοσμίας. Χτες πάντως κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τη ΔΕΥΑΛ για το θέμα και τα στελέχη του ΚΥΤ Μόριας ελπίζουν να ξεκινήσει το έργο του βιολογικού καθαρισμού τον προσεχή Ιούνιο.

 Σε αυτόν τον πολύ μικρό χώρο κοιμούνται 14 γυναίκες! Στην πτέρυγα των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες (single women) μένουν 300 αντί των 80 θέσεων…

700 εργαζόμενοι

Συνολικά 700 εργαζόμενοι εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΚΥΤ Μόριας, χώρος όπου λειτουργούν πολλές Αρχές: το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Αστυνομία, η Europol, η Frontex, η ΕΑSO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και ο Στρατός που έχει τον έλεγχο της σίτισης, ενώ συνδράμει και με τις κατασκευές. Ανάμεσα στους 700 εργαζόμενους, 29 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, 54 συμβασιούχοι, 140 κοινωφελούς εργασίας και οι υπόλοιποι δουλεύουν στις 17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με άδεια του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κυρίως ασχολούνται σε τομείς Υγείας, ground location (τοποθέτηση νεοεισερχομένων ανά εθνικότητα), διανομή νερού, δραστηριοτήτων και εκμάθησης. Ας σημειωθεί ότι 53 ΜΚΟ βρίσκονται σε όλο το νησί.

Οι πρωινές «βάρκες» καταγράφονται και γίνεται αυστηρός έλεγχος από την αστυνομία και τη Frontex στα πράγματα των νεοεισερχομένων

Όπως γράψαμε το 51% των «ενοίκων» μένουν σε σκηνές. Από τους 7.380, οι 700 έχουν μεταφερθεί στο Olive Grove, στα χωράφια που βρίσκονται δίπλα από το Κέντρο της Μόριας στα δεξιά, και έχει νοικιάσει η ΜΚΟ Movement on the Ground, καθώς απαγορεύεται στο ΚΥΤ να νοικιάσει χώρο είτε προς στέγαση είτε προς αποθήκευση. Πάντως και οι νεοεισερχόμενοι προτιμούν να στήνουν τις σκηνές τους στα χωράφια, όπου βρίσκουν και σκιερά μέρη, παρά να στήσουν μέσα στο κέντρο, όπου γίνεται χαμός.

Πλέον το Κέντρο της Μόριας έχει επεκταθεί και έξω αρκετά, με ΜΚΟ να έχει νοικιάσει τα γύρω χωράφια

Αναφορικά με τις επιστροφές- απελάσεις στην Τουρκία, από την αρχή του Ιανουαρίου έχουν γίνει 150, ενώ για την ίδια περίοδο έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα 2000 άτομα. Οι ροές όλο και μεγαλώνουν: Ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2017 η Λέσβος είχε 1800 αφίξεις, την ίδια περίοδο φέτος είχε 4.800 και το καλοκαίρι ακόμα δεν έχει φτάσει. Ενδεικτική της ασφυξίας είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται στην πτέρυγα των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες τους (single women), όπου υπάρχουν 80 θέσεις, και σήμερα ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες 300!

Όλη η περιοχή γύρω από το κέντρο βρωμάει. Αντιπροσωπεία χτες του υπ. Εθνικής Άμυνας συνάντησε τη ΔΕΥΑΛ για τον βιολογικό.

Είναι 15 του μηνός (σ.σ. χτες) και οι καντίνες είναι μισογεμάτες, αφού τα χρήματα της ΕΕ μπαίνουν πρώτη κάθε μήνα, όταν και οι καντίνες ασφυκτιούν από κόσμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χτες πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας, κατόπιν αιτήματος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αττικής, όπου διαπιστώθηκε μετά από έρευνα του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ που εδρεύει στο ΚΥΤ, ότι δεν υπάρχουν σύμφωνα με τη δειγματοληψία κρούσματα Ηπατίτιδας Α.

Μετά την καταγραφή των νεοεισερχομένων γίνεται ο πρώτος ιατρικός έλεγχος

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι το «σήμα» που στέλνουν οι διακινητές σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν την Ευρώπη, είναι ότι το ΚΥΤ Μόριας είναι το πιο καλά οργανωμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά και ότι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου γίνεται επίσης γρηγορότερα συγκριτικά με τα υπόλοιπα ΚΥΤ. Στις 58 εθνικότητες που φιλοξενεί το ΚΥΤ Μόριας, το 32% των «ενοίκων» είναι Σύροι, το 17% Αφγανοί, το 49% οικογένειες, και μόλις το 1% ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες.

 Αυτοψία, ξανά, στο Κέντρο της Μόριας

Μέσα, αλλά και στην επέκτασή του στα γύρω χωράφια…

Τι συμβαίνει στο δεύτερο μεγαλύτερο «οικισμό» του νησιού, όπως έχει χαρακτηρίσει ο διοικητής του Κέντρου της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου; Μάλιστα έχει σχολιάσει ότι αν στη Μυτιλήνη δημιουργηθούν καβγάδες, η επικαιρότητα δεν απασχολείται με αυτούς, αν όμως συμβούν στο Κέντρο της Μόριας, τότε γίνεται διεθνώς… σάλος! Πώς να μη γίνει όμως; Αφού αυτό που ζει το νησί, οι κάτοικοί του, αλλά και οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι που βρίσκονται σε αναμονή έως και 9 μήνες για την πρώτη τους συνέντευξη ασύλου είναι πρωτόγνωρο. Κι επειδή οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, με την άδεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το «Ε» μπήκε στο Κέντρο, αλλά και περιηγήθηκε έξω από αυτό απαθανατίζοντας μια… Τρίτη στον καταυλισμό.

Κάθε μία ώρα καθημερινά λεωφορείο (με αντίτιμο εισιτηρίου φυσικά) μεταφέρει κόσμο από το Κέντρο της Μόριας στο κέντρο της Μυτιλήνης και αντίστροφα.

Αρκετά μέτρα μακριά από το Κέντρο της Μόριας, ΜΚΟ είναι επιφορτισμένες με τη διανομή ρούχων και παπουτσιών, που πάντως δεν υπάρχουν σε έλλειψη

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/