Τον Φλεβάρη «εγκαινιάζεται» η Βάστρια

FacebookTwitterE-mailPrint

Τον Φλεβάρη «εγκαινιάζεται» η Βάστρια

View Original

stonisi.gr | 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τον Φλεβάρη «εγκαινιάζεται» η Βάστρια

Τον Φεβρουάριο του 2023 θα εγκαινιαστεί η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Λέσβο, εκτίμησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενώ εντός του 2022 θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει η επέκταση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης του Έβρου. Στόχος του υπουργείου είναι και η λειτουργία της νέας κλειστής δομής στη Χίο να επιτευχθεί τον Απρίλιο του 2023.

Ο κ. Μηταράκης, όπως γράφει η Μαρία Κουζινοπούλου για το ΑΠΕ, ανέφερε ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσει οριστικά η δομή του Ελαιώνα, καθώς «ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ο δήμος Αθηναίων, έχει ζητήσει να του επιστραφεί εντός του 2022». Αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στον Ελαιώνα περίπου 500 άτομα και «έχουμε επαρκέστατο χώρο φιλοξενίας γι' αυτούς που δικαιούνται φιλοξενία».

Στο τέλος του 2022 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα ESTIA, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, υπάρχει επαρκής χώρος στις υφιστάμενες δομές για να μεταφερθούν όσοι στο τέλος του χρόνου παραμένουν στα διαμερίσματα.

Σχετικά με καθυστερήσεις στις πληρωμές στα προγράμματα ESTIA και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Μηταράκης ζήτησε «συγνώμη» επισημαίνοντας ότι «θα αντιμετωπιστούν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν καταβληθεί κανονικά οι πληρωμές των ιδιοκτητών διαμερισμάτων του προγράμματος ESTIA ως τον Απρίλιο του 2022, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ως το τέλος του χρόνου θα δοθεί «εντός των επόμενων λίγων ημερών» προκαταβολή 80% του ποσού και θα γίνει εκκαθάριση των υπόλοιπων ποσών στο τέλος του χρόνου.

Για τις δομές ασυνόδευτων παιδιών εξήγησε ότι έχει γίνει «πλήρης εξόφληση» του προηγούμενου προγράμματος που έληγε στις αρχές του 2022 και εκκρεμούν οι πληρωμές για το υπόλοιπο του 2022. Πρόσθεσε ότι έχουν εκταμιευθεί επτάμισι εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές, ενώ εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ «και θα γίνουν άμεσα πληρωμές».

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/