Μπρος ΒΙΑΛ και πίσω Θόλος, στα δυό στενά ο Μηταράκης – Ναυαγούν τα σχέδια μετά το δικαστικό «μπλόκο»

FacebookTwitterE-mailPrint

Μπρος ΒΙΑΛ και πίσω Θόλος, στα δυό στενά ο Μηταράκης – Ναυαγούν τα σχέδια μετά το δικαστικό «μπλόκο»

View Original

astraparis.gr | 23 Σεπτεμβρίου 2022

Μπρος ΒΙΑΛ και πίσω Θόλος, στα δυό στενά ο Μηταράκης – Ναυαγούν τα σχέδια μετά το δικαστικό «μπλόκο»

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι σχεδιασμοί του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για την δημιουργία της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος, στη Χίο, μετά την τελευταία απόφαση του ειρηνοδικείου Χίου, με την οποία απορρίπτεται το αίτημα του υπουργείου για πρόσβαση στο επίμαχο οικόπεδο, προκειμένου να αρχίσουν από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οι εργασίες.

Η ετυμηγορία ήταν σαφής και πλέον σε νομικό επίπεδο εκείνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η αγωγή του δήμου Χίου στο πρωτοδικείο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος . Και, βεβαίως, δεν προεξοφλείται ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τον κ. Μηταράκη. Αντιθέτως, ο δήμος Χίου έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα κερδίσει την υπόθεση, έχοντας ισχυρά νομικά επιχειρήματα και βεβαίως συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στην περιοχή του Θόλους.

Προ απροόπτου το υπουργείο από την απόφαση

Το ειρηνοδικείο Χίου στην απόφασή του δηλώνει ουσιαστικά αναρμόδιο και δείχνει ως αρμόδια τα διοικητικά δικαστήρια, για την διαφορά και το αίτημα του υπουργείου Μετανάστευσης για πρόσβαση στην περιοχή.

Κι αυτό, επειδή η δικαστική απόφαση επικαλείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου που απαγορεύει την πρόσβαση στο υπουργείο και στην ΤΕΡΝΑ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία για τις διοικητικές πράξεις.

Τυπικά, σε πρώτη φάση όφειλε το υπουργείο να προσφύγει στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χίου. Αυτό δεν έγινε και είναι αμφίβολο αν μπορεί πλέον να γίνει, δεδομένου ότι μια τέτοια προσφυγή υπόκειται σε προθεσμίες, που πιθανότατα έχουν εκπνεύσει.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μηταράκης δεν περίμενε μια τέτοια απόφαση και τα σχόλια κύκλων του υπουργείου με τα οποία υποδέχθηκε την ετυμηγορία του δικαστηρίου υποδηλώνουν τουλάχιστον αμηχανία.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/