Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου

FacebookTwitterE-mailPrint

Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγείδης | efsyn.gr | 6 Νοεμβριου 2018

Σήμερα ολοκληρώνονται τρία χρόνια, ένας μήνας και δύο ημέρες από τότε που ο Αφγανός Α.Α. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») ζήτησε να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο, την 1η Οκτωβρίου 2015.

Ηταν, θα λέγαμε, άτυχος, όπως και άλλοι 3.500 πρόσφυγες που ζήτησαν δευτεροβάθμια εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο εκείνη την περίοδο.

Οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν και σήμερα άτυχοι – αν μπορεί να θεωρηθεί ατυχία η αδιαφορία ή αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί σε εύλογο χρόνο στις υποχρεώσεις του.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, λίγες μέρες πριν υποβάλει αίτημα δευτεροβάθμιας εξέτασης ο Α.Α., είχε ολοκληρωθεί η διετής θητεία των επιτροπών που εξέταζαν τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό και, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν ανανεώθηκε.

Για επτά ολόκληρους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2016, δεν λειτουργούσε η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα αιτήματα, χωρίς να μπορούν να εξεταστούν. Διαβάστε περισσότερα>>>