Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες

FacebookTwitterE-mailPrint

Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης | efsyn.gr | 4 Νοεμβρίου 2018

Το κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας για το προσφυγικό δημοσιοποίησαν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από την εφαρμογή της συμφωνίας: οι δύο χώρες συμφώνησαν σε διαδικασίες που καταστρατηγούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και βρίσκονται εκτός του κράτους δικαίου. Για το περιεχόμενο της συμφωνίας είχε ενημερώσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως το πλήρες κείμενο.

Στο πρώτο μέρος, η συμφωνία, που φέρει την ονομασία «Διοικητική Διευθέτηση», καθορίζει τη διαδικασία μέσω της οποίας θα απελαύνονται στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, εφόσον έχουν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα στο σύστημα Eurodac μετά την 1η Ιουλίου 2017.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Η Γερμανία θα αρνείται την είσοδο στους πρόσφυγες αυτούς και θα ειδοποιεί την Ελλάδα, η οποία έχει περιθώριο έξι ωρών για να αρνηθεί την επιστροφή τους. Διαβάστε περισσότερα>>>