Να φύγετε…

Facebook Twitter E-mail Print
Wednesday, December 12, 2018
Να φύγετε…

Συντάκτης: Αριστείδης Καλάργαλης | efsyn.gr | 12 Δεκεμβρίου 2018

Να πάτε αλλού, έλεγε κάποιος κύριος σε μια διαφήμιση. Ηθελε την ησυχία του, χωρίς τους ήχους των μουσικών οργάνων των νεολαίων της γειτονιάς. Ασχέτως αν κάποιοι από αυτούς, ίσως στο μέλλον, γίνουν σημαντικοί μουσικοί. Αυτό ακούμε, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από πολλούς για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους μετακινούμενους πληθυσμούς. Χώρες κλείνουν τα σύνορα, πολεμικά πλοία αποτρέπουν την προσέγγιση πλεούμενων, τείχη υψώνονται στα όρια των κρατών, σαν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που περιφράζουν την περιουσία τους.

Στις 10 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση από ηγέτες περίπου 150 χωρών, σε διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μαρακές. Ομως κάποιες χώρες αντιδρούν και διαφωνούν. Ανάμεσά τους κι η Αυστραλία, η οποία ως χώρα οφείλει την ανάπτυξη, ίσως και τη δημιουργία της, στους μετανάστες.

Διαβάζουμε στις εφημερίδες (όσοι ζούμε στα νησιά το γνωρίζουμε βιωματικά), ότι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι εγκαταστημένοι και εγκλωβισμένοι πάρα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες· κι ότι για το καλό όλων πρέπει να μεταφερθούν στη στεριανή Ελλάδα. Διαβάζουμε, επίσης στις εφημερίδες, ότι δήμαρχοι διάφορων περιοχών της Ελλάδας διαμηνύουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν μπορούν να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες στα διοικητικά όρια του δήμου τους· «Τι θα πούμε στους ψηφοφόρους μας;» λένε. Διαβάστε περισσότερα>>>