Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα στην εκπομπή 'Ίστοριες"

FacebookTwitterE-mailPrint

Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα στην εκπομπή 'Ίστοριες"

View Original

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον σημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά παραχώρησε ο Γιάννης, μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στη διαχείριση του προσφυγικού. ...αναφέρθηκε και στο μέλλον του στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και τους φόβους του αναφορικά με το προσφυγικό.

(...)

Για το προσφυγικό και την κατάσταση στη Μόρια, είπε πως από τις 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. «Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Μεταφέραμε από τα νησιά, το τελευταίο τρίμηνο νομίζω, 7.000 ανθρώπους. Ήρθανε κι άλλοι, κι έρχονται κι άλλοι. Τι θέλω να σας πω με αυτό; Ότι -το έχω πει επανειλημμένα- δεν υπάρχει ένα ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο, μια μπαγκέτα μαγική που κουνάει τα πράγματα. Η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή»

(...)

- Για το θέμα του προσφυγικού
Α. Παπαχελάς: Όταν βλέπω τη Μόρια και το τι γίνεται εκεί πέρα, υποθέτω ότι ένας άνθρωπος με τη δική σας ιστορία, πρέπει να νιώθει μια ντροπή γι’ αυτό που αντικρίζει, έτσι δεν είναι;
 Γ. Μουζάλας: Εγώ θα σας έλεγα ότι ένας άνθρωπος με τη δική μου ευαισθησία νιώθει μια μεγαλύτερη ευθύνη, και με το δικό μου παρελθόν. Ανάλογα επίσης, πότε βλέπετε… μέχρι 20 Αυγούστου, η Μόρια δεν ήταν αυτό που βλέπετε. Από 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Μεταφέραμε από τα νησιά, το τελευταίο τρίμηνο νομίζω, 7.000 ανθρώπους. Ήρθανε κι άλλοι, κι έρχονται κι άλλοι. Τι θέλω να σας πω με αυτό; Ότι, το έχω πει επανειλημμένα: Δεν υπάρχει ένα ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο, μια μπαγκέτα μαγική που κουνάει τα πράγματα. Η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή. 
 
Α. Παπαχελάς: Υπάρχει όμως μία θεωρία, ή μια κριτική που λέει ότι το κρατάτε έτσι επίτηδες για να δυσφημίσετε τον προορισμό, να το πω έτσι, να μην έρθουν άλλοι;
Γ. Μουζάλας: Είναι κακόβουλη, και κατά την άποψή μου εξυπηρετεί ιδεολογήματα και μία αντιπολίτευση από τα Αριστερά. Είναι έξω από την προσωπική μου λογική, είναι έξω από τη λογική της Κυβέρνησης, και είναι έξω αν θέλετε και από τη ζωή μου. Εάν ήταν αυτό δε θα είχαμε «φτύσει αίμα» να φτιάξουμε καλή τη Μόρια. Να σας πω κάτι. Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και ξανά μανά θα την ξαναφτιάχνουμε. Υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας στη μετανάστευση, η ροή. Θα ήταν πολύ απλό να πει κάποιος, «εντάξει, φτιάξτε 100.000 θέσεις φιλοξενίας, να είσαστε έτοιμοι». Δεν το λέει κανείς ούτε κι εγώ. Είναι λάθος. 
 
Α. Παπαχελάς: Στη Μόρια θα έχουμε άλλους νεκρούς;
Γ. Μουζάλας: Είναι μία ερώτηση που έγινε και μετά παραποιήθηκε η απάντησή μου πάρα πολύ. Εγώ δήλωσα, και ελπίζω να μην παίξει πάλι, όχι από εσάς αλλά από άλλους, ότι ο Μουζάλας δεν θέλει να απαντήσει, ότι το μόνο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην έχουμε νεκρούς. Θα ήθελα όμως να σας πω και το εξής: Γιατί θεωρείται φυσικό και δεν θαυμάζεται, συγχωρέστε μου τη λέξη, ότι μέσα σε 1,5 εκατομμύριο που πέρασαν από τη χώρα μας, δεν είχαμε επιδημίες, δεν είχαμε αρρώστιες, δεν είχαμε παρά ελάχιστους θανάτους που να οφείλονται σε συνθήκες, και που της Μόριας, κατά πάσα πιθανότητα οφείλονταν στις συνθήκες. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό μέσα στη μετανάστευση. Εάν δηλαδή δει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα, δεν απαλύνεται ο πόνος μου για τους θανάτους, γιατρός είμαι, είναι απέραντος. Εγώ είμαι και γυναικολόγος. Δίνουμε 20 ώρες μάχη για να γεννήσει μια γυναίκα, δεν κάθομαι απέναντι στο θάνατο περιφρονητικά. Αλλά είναι αυτό το χαρακτηριστικό της περιόδου, ή το χαρακτηριστικό της περιόδου, η μοναδική αν θέλετε πρωτιά, είναι ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, 60.000 άνθρωποι, είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/364134/mouzalas-ston-skai-vasimes-endeixeis-oti-oi-okto-einai-praxikopimaties-/#ixzz53y3eSBxJ\
 

Ο κ. Μουζάλας και η ποίηση | Εφημερίδα των Συντακτών | 11 Ιαν. 2018

Ένα κριτικό σχόλιο της Εφ.Συν. για τη συνέντευση του Υπουργού: "Στη συνέντευξή του στις «Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε παραλλαγές της γνωστής ατάκας του την οποία επιφυλάσσει για όσους επιμένουν στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Το μεταναστευτικό δεν είναι ποίηση, λογοτεχνία, είναι δοκίμιο».Ο λόγος του έδινε ωστόσο την εντύπωση ότι κινούνταν ακριβώς στο επίπεδο της λογοτεχνίας, της ποίησης, αν όχι της θεατρικής παράστασης. Ενας λόγος που μάλλον απέχει από την πραγματικότητα, αν δεν συγκρούεται μαζί της, όσο κι αν εκφέρεται, υποτίθεται, στο όνομα του πραγματισμού. Ιδανικός παρτενέρ υπήρξε ο δημοσιογράφος, που όχι μόνο δεν έλεγξε τον υπουργό, αλλά συνεισέφερε και ο ίδιος με ανακρίβειες και αξιοπρόσεκτη εφευρετικότητα όταν πρότεινε, για παράδειγμα, τη λέξη «λιαζοποίηση», από το γνωστό «λιάζονται», λέξη που δεν έδειξε να ξενίζει τον υπουργό".

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Multimedia
/
Κοινωνία της Λέσβου
/