Γ.γ. Διεθνούς Αμνηστίας: Απελπιστική η κατάσταση στα νησιά του προσφυγικού

FacebookTwitterE-mailPrint

Γ.γ. Διεθνούς Αμνηστίας: Απελπιστική η κατάσταση στα νησιά του προσφυγικού

Συντάκτης: naftemporiki.gr | 23 Noεμβρίου 2018

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, σχετικά με το προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου.

Τονίζει τη «συγκλονιστική αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι των νησιών μέσα σε δύσκολες συνθήκες» και αναγνωρίζει την «υπερβολική επιβάρυνση» της Ελλάδας ως χώρα πρώτης υποδοχής. Ωστόσο, αναδεικνύει και περιγράφει ως «απελπιστική» την κατάσταση που ο ίδιος διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και την εικόνα που αποκόμισε μετά από πλήθος συναντήσεων με άλλες οργανώσεις, ακτιβιστές και ακτιβίστριες. Αναφέρει, πάντως, ότι η κατάσταση «δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας» και χαιρετίζει «τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ακόμη, υπογραμμίζει την ανάγκη «ουσιαστικής αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, με τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ισότιμου καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών». Όπως αναφέρει, «είναι προφανής η αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που οδηγεί στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/