Απόφαση του ΣΤΕ για τη χωρητικότητα της ΒΙΑΛ

FacebookTwitterE-mailPrint

Απόφαση του ΣΤΕ για τη χωρητικότητα της ΒΙΑΛ

Επεκτείνεται η ΒΙΑΛ και με την βούλα του ΣτΕ | Αστραπάρης | 28 Φεβ. 2018

Παγιώνεται και επισήμως από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υφιστάμενη κατάσταση στο hot spot της ΒΙΑΛ, σε ό,τι αφορά την δυναμικότητα του καταυλισμού, ενώ επιπλέον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δίνει το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση και νέων οικίσκων!

Σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, ο πρόεδρος της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του δήμου Χίου, εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία ορίζει ως ανώτατο όριο φιλοξενουμένων στην ΒΙΑΛ τον αριθμό των 1274 ανθρώπων και ανώτατο αριθμό οικίσκων τους 100.

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία προσεκόμισε στο ΣτΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αριθμός των φιλοξενουμένων σήμερα ήταν 1273 άτομα, ενώ σε ό,τι αφορά τους οικίσκους στον καταυλισμό σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν περί τους 90. Επιπλέον, υπάρχουν περί τις 25 σκηνές (μικρές και μεγάλες).

Όπερ μεθερμηνευόμενον, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παίρνει και από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το «πράσινο φως» να μεταφέρει ακόμα περί τους δέκα οικίσκους από το παρακείμενο στρατόπεδο Αργέντη, όπου βρίσκονται υπό φύλαξη συνολικά 25 οικίσκοι, προκειμένου να συμπληρώσει τον ανώτατο αριθμό των 100!

Σε ό,τι δε αφορά την δυναμικότητα του καταυλισμού, αυτή από 894 άτομα που είναι η νόμιμη, σήμερα με την αναφερόμενη προσωρινή διαταγή ανεβαίνει στα 1274, δηλαδή 380 άτομα επιπλέον.

Η προσωρινή διαταγή δεν υπεισέρχεται στην υποθετική περίπτωση, που δεν είναι βέβαια υποθετική, τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια και ο αριθμός των φιλοξενουμένων υπερβεί τους 1274.

Αν κάποιος επιχειρήσει να αποτιμήσει το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της προσφυγής του δήμου Χίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε μάλλον το αντίθετο από το επιδιωκόμενο ήταν, αφού και οι οικίσκοι και οι φιλοξενούμενοι αυξάνονται!

Η ουσία της προσφυγής του δήμου Χίου, την οποία χειρίζεται η δικηγόρος Χίου κα Πέννυ Τασσοπούλου, θα κριθεί στην εκδίκασή της, που έχει προσδιορισθεί για τις 23 Μαΐου 2018.

 

Και με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ ανώτατος αριθμός οικίσκων στην ΒΙΑΛ | Αλήθεια | 1 Μαρ. 2018

Ανώτατο όριο σε αριθμό φιλοξενουμένων και οικίσκων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πρώην  ΒΙΑΛ θέτει με απόφασή του, που ελήφθη χθες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του δήμου Χίου.

Ο Πρόεδρος εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία ορίζει ως ανώτατο όριο φιλοξενουμένων στο Κέντρο τα 1274 άτομα  και ανώτατο αριθμό οικίσκων τους 100. Θυμίζουμε ότι όταν κατασκευάστηκε το ΚΥΤ η δυνατότητα φιλοξενίας ήταν 894 άτομα, χθες με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο στο χώρο υπήρχαν 90 οικίσκοι και φιλοξενούνταν 1.273 άτομα.

Όπως είπε στο Ράδιο "Α" η Πέννυ Τασσοπούλου, που εκπροσωπεί το δήμο στη συγκεκριμένη υπόθεση εκ μέρους τους κατατέθηκε στις 26 Ιανουαρίου  αίτηση ακύρωσης κατά της Κ.Υ.Α. των Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, που αφορούσε τη χωροθέτηση και κατασκευή έργων στη ΒΙΑΛ, με τη δίκη να ορίζεται για τις 23 Μαϊου.

"Η ΚΥΑ", σημείωσε η κα Τασσοπούλου, "προσεβλήθη ως μη νόμιμη και ακυρώσιμη. Δεν είχαν ούτε μελέτες, ήταν  αόριστη, αναιτιολόγητη και αυθαίρετη.

Κατέθεσα παράλληλα αίτηση αναστολής εργασιών στην ΒΙΑΛ μέχρι να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου και  λόγω του επείγοντος ζητούσα και προσωρινή διαταγή από την Επιτροπή Αναστολών.  Χθες ενημερώθηκα για την προσωρινή διαταγή και τους όρους που έθεσε ο Πρόεδρος", ανέφερε η δικηγόρος.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανόν οι όροι που τέθηκαν να ισχύσουν μέχρι να εκδοθεί απόφαση, αλλά στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αναμένει ειδοποίηση για τη δίκη της αναστολής (ασφαλιστικά).

Μετά την προσωρινή διαταγή, σήμερα - κανονικά- θα πρέπει να γίνει η καταμέτρηση των οικίσκων και να τηρηθούν  τα προβλεπόμενα από την απόφαση. Στην πρώην ΒΙΑΛ,   αν είναι να μεταφερθεί νέος αριθμός οικίσκων, , αυτός δεν πρέπει να μην υπερβαίνει τα όρια που έχει θέσει με την απόφασή του ο Πρόεδρος της επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή αν πραγαματικά υπάρχουν 90 οικίσκοι δεν μπορούν να μεταφερθούν πάνω από 10.

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/