ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΡΑ

FacebookTwitterE-mailPrint

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΡΑ

View Original

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας το ΣτΕ δικαίωσε το πάγιο αίτημα του κινήματος υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών για άρση επιβολής  του αυθαίρετου γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά.

Αν και σε θετική κατεύθυνση η απόφαση αυτή, δεν δίνει λύση στους 15.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στα hotspots των νησιών οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί να ζουν εκεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Η απόφαση του ΣτΕ θα έπρεπε να εφαρμοστεί αναλογικά και σε όσους έχουν ήδη φθάσει στα νησιά διότι ο γεωγραφικός «εγκλωβισμός» τους είναι νομικά αίολος όπως καταδεικνύει η ίδια η απόφαση του ΣτΕ. Η επιλογή αυτή θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση των τοπικών κοινωνιών που έχει αφεθεί ως βορρά σε ξενοφοβικές λογικές με καταστροφικές συνέπειες που τις ζούμε ήδη.

Η κυβέρνηση όμως, με την άμεση αντίδραση της ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να νομοθετήσει -το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- υπέρ του γεωγραφικού περιορισμούκαι στην συνέχιση ουσιαστικά του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά αποδεικνύοντας ότι η πολιτική της στο προσφυγικό περισσεύει σε αδιέξοδα και πρόχειρες λύσεις.

Οι διαδοχικές κρίσεις στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν τα οικονομικά και πολιτικά κέρδη και βάζουν στο τραπέζι ως πιθανά τα πιο εφιαλτικά σενάρια που δυστυχώς αφορούν πλέον και εμάς άμεσα. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τίποτα πλέον δεν είναι πιο ρεαλιστικό, τίποτα πιο αναγκαίο από την κατάργηση της «συμφωνίας» και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

«ΛΑΘΡΑ;»- Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/