Αδιαφορεί ο δήμος Χίου για την περιουσία του στην ΒΙΑΛ

FacebookTwitterE-mailPrint

Αδιαφορεί ο δήμος Χίου για την περιουσία του στην ΒΙΑΛ

View Original
Λέξεις-κλειδιά

Αδιαφορεί ο δήμος Χίου για την περιουσία του στην ΒΙΑΛ

Απροκάλυπτα και επισήμως, πλέον, ο δήμος Χίου φαίνεται ότι αδιαφορεί για την περιουσία του, εν προκειμένω το ακίνητο της ΒΙΑΛ, τμήμα του οποίου διεκδικείται από ιδιώτες, αρνούμενος να προσέλθει στο δικαστήριο για το οποίο έχει προσεπικληθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

Η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης, 28 Φεβρουαρίου 2018, προκειμένου να αποφασίσει για την προσεπίκληση που του έχει απευθύνει το Δημόσιο και να παραστεί στην συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για τα επίμαχα πασσαλάκια, έλαβε ομοφώνως αρνητική απόφαση.

Δεν πρόκειται να προσέλθει στο ειρηνοδικείο Χίου στις 6 Μαρτίου 2018, οπότε και έχει προσδιορισθεί η συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων, του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του χωραφιού, που γειτνιάζει με την επίμαχη εδαφική λωρίδα – δρόμος από την οποία είχαν γίνει προσπάθειες κατά το παρελθόν να διέλθουν τα βαρέα οχήματα μεταφοράς των οικίσκων στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Το σκεπτικό που επικράτησε κατά την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής είναι ότι ο δήμος Χίου έχει στραφεί εξωδίκως κατά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζητώντας να φύγει από τον χώρο της ΒΙΑΛ (η σύμβαση χρησιδανείου δεν έχει λήξει ακόμα) και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να προσέλθει ως συμπαραστάτης στην προσπάθεια του Υπουργείου να χρησιμοποιήσει τον δρόμο αυτόν για να μεταφέρει τους οικίσκους και να αυξήσει την δυναμικότητα της ΒΙΑΛ.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχει κατατεθεί από τον ιδιώτη, που διεκδικεί τμήμα της ιδιοκτησίας της πρώην ΒΙΑΛ και νυν του δήμου Χίου. Και μάλιστα χωρίς ο ιδιώτης να διαθέτει συμβόλαια και τοπογραφικά, ενώ αντιθέτως ο δήμος Χίου αγόρασε το ακίνητο με συμβόλαια και φυσικά με τοπογραφικό διάγραμμα από τα οποία εμφαίνεται πλήρως η ιδιοκτησία του.

Ζήτημα πολιτικών και όχι μόνον ευθυνών

Η μη προσέλευση στο δικαστήριο του δήμου, ο οποίος «έχει και ο ίδιος έννομο συμφέρον να πληροφορηθεί και να αποκρούσει την ασκηθείσα αίτηση της αντιδίκου ως αποκλειστικός κύριος και νομέας της ως άνω εδαφικής λωρίδας και όλου του παραχωρηθέντος χώρου, σύμφωνα με τη προαναφερθείσα σύμβαση χρησιδανείου», όπως αναφέρεται στην προσεπίκληση του Δημοσίου, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα και γεννά προφανώς ευθύνες για την αποτελεσματική προάσπιση της δημοτικής περιουσίας.

Η υπόθεση αυτή, δηλαδή η αδιαφορία του δήμου Χίου για να προασπίσει την περιουσία του από τυχόν διεκδικητές της, αποκτά μεγαλύτερη ακόμα σημασία αν αναλογισθεί κανείς ότι εδώ και τέσσερις μήνες που δημιουργήθηκε το υπόψη θέμα ακόμα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία της χωρικής μεταβολής στο Κτηματολόγιο, για την οποία έχει δεσμευθεί η δημοτική αρχή.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ενδεχομένως η συγκεκριμένη εδαφική λωρίδα – δρόμος να είναι πλέον άχρηστη για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι έχει γίνει διάνοιξη δρόμου μέσα στον περιφραγμένο χώρο της ΒΙΑΛ, προκειμένου να διέλθουν από εκεί τα βαρέα οχήματα μεταφοράς των οικίσκων, κάτι που επιχειρήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2018, αλλά σταμάτησε λόγω των διαμαρτυριών κατοίκων του Χαλκειούς.

Με βάση, λοιπόν, το τελευταίο δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την σημερινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Χίου.

Πηγή: astraparis.gr >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/